RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 05 FEBRUARIE 2024

Fără precedent la casa regală britanică

Palatul Buckingam a anunțat că regele Charles al III-a suferă de o formă de cancer. Anunțul făcut de monarhia britanică privind boala regelui Charles al III-lea reprezintă o încălcare clară a protocolului regal și o distanțare de tradiție în condițiile în care inclusiv bunicul său a suferit de cancer și a ținut diagnosticul secret de public. În mentalitatea monarhiilor de pretutindeni, boala reprezintă o slăbiciune a monarhului și prin urmare ea trebuie ascunsă supușilor care ar trebui să-l vadă pe suveran ca un fel de ”superman”. Aceeași politică se aplică de altfel și la președinți, mai ales la cei care guvernează un regim dictatorial. Despre decizia regelui Marii Britanii de a face cunoscut că suferă de o boală foarte gravă analiștii monarhiei britanice spun că este în linie cu vremurile pe care le trăim. Se știe dealtfel că întreaga sa viață actualul rege a militat pentru o modernizare a monarhiei britanice, o mai mare transparență și apropiere de popor. Decizia de a face cunoscut afecțiunea gravă de care suferă se înscrie în politica de deschidere pe care regele Charles al III-a a inițiat-o deja la Buckingham.

 

MARȚI, 06 FEBRUARIE 2024

Premiu. 75.000 de dolari pentru fiecare copil născut în țară
Adorable newborn fast asleep in a basket wearing a hat, glasses, and bow-tie and holding a one hundred dollar bill in US currency. Room for your text.

Există diferite forme de a stimula natalitatea. Concedii plătite de maternitate, asistență medicală gratuită, sau chiar premii pentru cei care vor să aibă un copil. Un astfel de premiu oferit de o companie din Coreea de Sud a devenit o știre care a făcut înconjurul lumii. O firmă de construcții cu sediul în Seul a anunțat că va plăti 75.000 de dolari angajaților pentru fiecare copil pe care îl fac în această țară. Compania a anunțat de asemenea că planul de stimulente va fi aplicat și retroactiv pe ultimii ani, directorii pregătind în acest sens un fond de 5,25 milioane de dolari din care se vor face plăți pentru cei 70 de copii avuți de angajați din 2021 încoace. În plus, angajații cu 3 copii vor primi și posibilitatea de a alege dacă vor 225.000 de dolari în numerar sau sub forma unei case de închiriat cu contract pe perioadă nedeterminată, dacă guvernul oferă teren pentru construirea ei. Guvernul sud-coreean și unele companii private din țara asiatică oferă la rândul lor stimulente financiare pentru a-i încuraja pe oameni să întemeieze o familie, însă niciunul dintre acestea nu se apropie de nivelul sumei oferite de firma de construcții din Seul. Coreea de Sud are cea mai mică rată a fertilității din lume: 0,78 – indicator care măsoară numărul mediu de copii pe care o femeie îl va avea în cursul vieții ei. Potrivit estimărilor oficiale ale guvernului de la Seul, rata va scădea la 0,65 din 2025.

 

MIERCURI, 07 FEBRUARIE 2024

Județul Hunedoara. Primul loc în țară la tineri pensionari

O informație interesantă pentru hunedoreni a fost dată publicității miercuri. Puțină lume știe că județul Hunedoara deține un râvnit loc unu între județele României. Hunedoara este județul cu cea mai mare pondere a pensionarilor tineri. La grupa de vârstă de 45-49 de ani sunt de pildă aproape 2.500 de pensionari la o populație rezidentă (de aceeași vârstă) de 29.000 de persoane. Peste 8% ca pondere. Un procent mai mult de dublu față de județele care ocupă locurile următoare în clasament Buzău, Vâlcea, Prahova, Teleorman și Olt.  La fel, Hunedoara e cap de afiș și la grupa 40-44 de ani. O explicație pentru acest ”record” hunedorean, ține de specificul economic al zonei. Majoritatea celor ieșiți devreme la pensie în județul Hunedoara sunt foști salariați care au avut grupă de muncă pentru că au activat în industria minieră sau siderurgică și au lucrat în condiții grele. Prin urmare,  în cazul județului Hunedoara, numărul mare de pensionari ”tineri”, nu este cauzat de un număr record de pensii speciale de care se bucură magistrații, polițiștii și militarii. Nu există o statistică privitor la acest aspect, dar, la modul rezonabil, se poate spune că numărul ”specialilor” hunedoreni nu depășește media națională pe județe. În România sunt circa 5,2 milioane de pensionari. O parte din ei (700.000 – 800.000) au și job, sunt activi. 4,4 milioane nu desfășoară o activitate economică: sunt inactivi. Din cei 4,4 milioane, 1 milion sunt sub 64 de ani.

 

JOI, 08 FEBRUARIE 2024

O lume anormală. Putin dă un interviu unui ziarist american pe post de ”idiot util”

Multe perversități se mai pot face în numele libertății și a democrației. Câtă ipocrizie erupe din gestul jurnalistului trumpist Tucker Carlson de a-l intervieva pe Vladimir Putin, primul dictator care face război de agresiune în Europa, după Adolf Hitler. Câtă perversitate poate să aibă un cetățean american, ca să-i dea cuvântul tocmai șefului celui mai nou șef de stat criminal, și asta după ce guvernul american a investit până acum peste 100 de miliarde de dolari ca să oprească setea de sânge nevinovat a lui Putin? Cât de stupid și toxic a fost acest demers jurnalistic o recunoaște implicit și dl Tucker care în preambulul difuzării interviului a ținut să spună că el iubește America, nu-l iubește pe Putin și că vrea doar să afle ce se gândește la Kremlin. Și ce se aștepta dl Tucker că o să-i spună Putin? Chiar crede că lumea nu-și dă seama că tot scopul interviului a fost să răspândească propaganda aberantă din capul șefului rus, pe față, la oră de maxim trafic? Pentru că interviul asta a fost! Propagandă rusă ridicată la putere prin intermediul unui ziarist, culmea!, american! Cum să spui că Al Doilea Război Mondial a început din cauza Poloniei, care nu a cedat la solicitările Germaniei naziste și l-a provocat astfel pe Hitler să o atace? Așa ar fi spus și Hitler! Timp de două ore, Putin a emis un ghiveci de vorbe în dungă și asigurări imposibil de crezut. Ce a spus printre altele Putin? Că Ucraina este cea care a început războiul, în 2014 când a fost înlăturat de la putere preşedintele (pro-rus, n.r.) Viktor Ianukovici. Că Rusia nu şi-a atins încă obiectivele în Ucraina, unul dintre acestea fiind denazificarea (sîc!). Că Statele Unite controlează guvernul de la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ascultă numai de instrucțiunile Washingtonului, care-i indică să nu negocieze, aşadar orice negociere depinde de SUA. Cea mai bună explicație privitor la ce s-a întâmplat la Kremlin o dă președintele parlamentului polonez.  „Putin delirează în acest interviu”, el este „un pericol mortal pentru statele baltice (…), pentru Polonia, pentru Europa şi pentru libertate”, în timp ce „Carlson a jucat rolul unui idiot util (…) care-i ţine microfonul unui mincinos, unui criminal şi unui terorist internaţional”.

 

VINERI, 09 FEBRUARIE 2024

Nu s-a mai putut! IPS Teodosie la judecata Sfântului Sinod

Dacă stai să-l privești pe IPS Teodosie nimic nu inspiră ideea de cucernicie, pioșenie, sau umilință. Mai degrabă aspectul Arhiepiscopului Tomisului se asortează cu rolul de aghiotant în blestemății lumești la dreapta unui Mărgelatu generic, cu care împreună să jefuiască și violeze oile rătăcite ale unei lumi pierdute. La IPS Teodosie imaginea aceasta de aventurier, în ochii căruia licărirea dată de lăcomia de preamărire și avere răzbate chiar și prin ecranul TV, este confirmată deplin de faptele prelatului. Dosare de corupție, opinii religioase de tip taliban, admirație publică pentru tiranul de la Moscova, mentalitate toxică de antivaccinist, confirmare de informator al Securității, toate acestea susțin valența necurată a personajului. Cu toate acestea, toate necurățeniile prelatului de la Constanța au fost trecute până acum cu vederea. E pentru prima dată, când șefii lui ierarhici au decis că IPS Teodosie a trecut ultima linie roșie și trebuie adus la ordine. Ordinele Scripturii, firește! Ce e ciudat este că Biserica nu îl bagă în ședință pe IPS Teodosie pentru că ar fi corupt, sau din cauză că practică un exhibiționism religios toxic. Sfântul Sinod nu s-a supărat pentru altceva decât pentru faptul că IPS Teodosie o ține langa și face valuri din 2003 pentru ca Biserica Ortodoxă Română să-l facă și mai mare șef. Insistența lui IPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rang de Mitropolie este cea care primește un răspuns dur de la vârful Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Tonul mesajului BOR este aproape marțial. Invocând faptul că insistând cu înverșunare în demersul său, respins de altfel pentru prima dată în 2003, Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”, Cancelaria Sfântului Sinod anunță că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”. Răzvrătire, indisciplină, presiune publică. Ton neobișnuit de dur pentru uz public în BOR. Bine măcar că, deși e în al 12-lea ceas, BOR își dă seama cu cine are a face și ca lovit de o revelație se pune în mișcare cu măsuri de corecție a deviaționismului de la Constanța. Care, pe căi numai de Necuratul cunoscute, se manifestă tocmai la Brașov, acolo unde, ce să vezi!, a fost anunțată pentru sâmbătă un miting de susținere a înființării unei noi mitropolii. Unde? Tocmai la Constanța!

 

SÂMBĂTĂ, 10 FEBRUARIE 2024

Cernobâl. Radiațiile generează lupi mutanți rezistenți la cancer

Dezastrul radioactiv din 1986 de la centrala nucleară de la Cernobâl, a creat în vecinătatea obiectivului un habitat unic al vieții sălbatice. E un sanctuar în care oamenii de știință pot studia efectele unei catastrofe nucleare asupra organismelor vii. În mod absolut surprinzător, viața într-un mediu radioactiv este posibilă, iar mutațiile pe care doza de radiații o provoacă animalelor adaptate la mediu le conferă acestora caracteristici surprinzătoare. Deși nu mulți oameni de știință s-au încumetat să facă cercetări în zona contaminată (acum, pe timp de război, accesul este total interzis), există totuși biologi care și-au asumat riscul și încă din anul 2014 au început să preleveze probe de sânge de la lupii și câinii sălbăticiți care trăiesc în mediul radioactiv. Iar rezultatele sunt mai mult decât surprinzătoare. De exemplu, s-a constatat că lupii de la Cernobâl au dezvoltat o rezistență neobișnuită la cancer. Animalele au fost expuse zilnic unei cantități de radiații de șase ori mai mare decât limita considerată sigură. Și totuși, în locul unor efecte nocive, genomul acestora a suferit mutații care oferă rezistență împotriva cancerului. Același lucru s-a observat și la unele exemplare de câini. Practic, sistemul lor imunitar este similar cu cel al unei persoane care a trecut prin radioterapie. Descoperirea poate fi una de importanță majoră, atâta vreme cât poate oferi informații privind mutațiile care pot crește rezistența oamenilor la diferite tipuri de cancer. Informația a fost prezentată anul acesta, în cadrul reuniunii anuale a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din SUA.

 

DUMINICĂ, 11  FEBRUARIE 2024

Faza săptămânii în tenis. Jucătorul de tenis Corentin Moutet (locul 146 în clasamentul mondial) a băut Pepsi, după ce corpul lui „a cedat” în timpul meciului cu Mariano Navone  din calificările pentru turneul de la Buenos Aires. După ce a consumat Pepsi, jucătorul a jucat din ce în ce mai slab. După ce a pierdut patru game-uri la rând, francezul de 24 de ani a primit întreaga sticlă și le-a prezentat-o spectatorilor ca pe un trofeu. Game Over!

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *