Guvernul modifică legislaţia în domeniul produselor agroalimentare ecologice

Guvernul modifică legislaţia în domeniul produselor agroalimentare ecologice, iar amendamentele propuse în actul normativ nu presupun costuri suplimentare, a anunţat Ministerul Agriculturii.

Guvernul a aprobat astfel în şedinţa de joi, printr-o Ordonanţă de urgenţă, modificarea OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.

Astfel, utilizarea seminţelor, a materialului de înmulţire vegetativ şi a răsadurilor care nu provin din agricultura ecologică se va face ”numai cu autorizarea organismelor de control”, conform reglementărilor Comisiei Europene privind producţia ecologică, etichetarea şi controlul produselor ecologice.

În cazul în care sunt depistate unele substanţe care nu sunt permise în agricultura ecologică, în urma analizării probelor prelevate în cadrul controlului oficial şi a celui efectuat de reprezentanţii MADR şi se constată de către organismele de control că prezenţa lor este determinată de contaminări accidentale, acestea aplică sancţiunea declasării produsului şi, după caz, a terenului fără a afecta plăţile directe.

În privinţa plăţilor compensatorii acordate în baza Măsurii 11-agricultura ecologică din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, în cazul în care s-a aplicat sancţiunea privind declasarea terenului, se retrage plata pe anul curent, dar nu se aplică sancţiuni administrative, potrivit regulamentelor europene în vigoare.

Au fost totodată abrogate prevederi ce nu mai au aplicabilitate şi nu mai corespund normelor de tehnică legislativă.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *