Guvernul suplimentează fondurile pentru înlăturarea efectelor inundațiilor de la Mina Lupeni

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, a unei sume necesare pentru finalizarea lucrărilor de refacere și punere în siguranță a infrastructurii afectate ca urmare a calamităților naturale produse de inundațiile din luna iunie 2020 în județul Hunedoara. Astfel, se propune suplimentarea bugetului Ministerului Energiei pe anul 2021din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, cu suma de 4.022 mii lei.

”La Exploatarea Minieră Lupeni, subunitate cu statut de Sucursală a Complexului Energetic Hunedoara S.A. – societate în insolvență aflată în program de închidere, inundațiile care au avut loc în luna iunie 2020 au avut consecințe grave. (…) Prin Hotărârea Guvernului nr.702/2020 privind alocarea din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, s-a aprobat alocarea sumei de 7.212.450 lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara –SA, societate în insolvență, pentru efectuarea unor lucrări de refacere și punere în siguranță a infrastructurii afectate ca urmare a calamităților naturale produse de inundațiile din luna iunie 2020”, arată documentul.

Consiliul Concurenței a emis, la data de 11.09.2020, aviz pentru măsura de sprijin în favoarea Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. – societate în insolvență acordată prin Hotărârea  Guvernului privind alocarea unei sume, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2020, necesară pentru efectuarea unor lucrări de refacere și punere în siguranță a infrastructurii afectate ca urmare a calamităților naturale produse de inundațiile din luna iunie 2020 în județul Hunedoara, stabilind o serie de responsabilități în sarcina ministerului, în calitate de furnizor al ajutorului de stat, care va monitoriza modul de utilizare a fondurilor alocate prin hotărârea de Guvern. De asemenea, Comisia Europeană a fost informată cu privire la acordarea măsurii de sprijin ”Refacere și punere în siguranță a infrastructurii CE Hunedoara”, fiind înregistrată în SANI la data de 27.10.2020, sub numărul de caz SA 59230.

Conform celor cuprinse în Raportul de evaluare  valoarea totală a pagubelor produse de calamitățile naturale datorită inundațiilor la Exploatarea Minieră Lupeni este de 11. 232.772 lei din care valoarea pagubelor aferente echipamentelor este de  1.668.487 lei, valoarea pagubelor aferentă materialelor fiind de  2.347.285 lei. La acestea se adaugă și valoarea cheltuielilor cu munca în sumă de 7.217.000 lei. Pentru activitățile desfășurate în scopul remedierii pagubelor produse de inundații a fost decontată suma de 7.211.596 lei, după cum urmează cheltuieli cu forța de muncă 6.104.016 lei, iar cheltuieli materiale 1.107.580 lei.

”Totodată, prin Raportul de estimare a pagubelor produse de inundații la E.M. Lupeni nr. 489/28.09.2020 a fost constatată necesitatea executării suplimentare a următoarelor lucrări miniere subterane:  redeschidere galerie transversală 5E, str.3, bloc.IV pe o lungime de 300 m; redeschidere galerie transport Pan 2C, str.3, bloc.IV pe o lungime de 300 m; săpare galerie conjugată Pan 7C bis, str.3, bloc. IV pe o lungime de 100 m;  Plan atac P7Cbis, str.3, bloc IV pe o lungime de 60 m. Programul de măsuri pentru înlăturarea efectelor inundației se desfășoară etapizat și constă în principal în evacuarea apelor acumulate în lucrările miniere subterane, restabilirea aerajului general în zonele unde acesta a fost afectat precum și în lucrări pentru repunerea în funcție a echipamentelor electro-mecanice afectate în urma evenimentelor”, mai arată documentul, care mai notează faptul că ”în vederea finalizării lucrărilor de refacere a infrastructurii Societății Complexul Energetic Hunedoara –SA , în insolvență, este necesară o suplimentare a fondurilor necesare pentru finalizarea activității de remediere a pagubelor constatate, în raport cu suma decontată în anul 2020, în cuantum de 4.021.176 lei, respectiv diferența dintre valoarea totală a pagubelor, conform Raportului de estimare a pagubelor produse de inundații la EM Lupeni nr. 489J/28.09.2020 și valoarea decontată în cursul anului 2020”.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *