Hunedoara: ITM a finalizat ancheta în cazul surpării de la Mina Lupeni

Inspectorii de muncă din judeţul Hunedoara au finalizat ancheta în cazul surpării de la Mina Lupeni, iar prinicpalele cauze identificate sunt suprapunerea unei căderi de plafon, peste o fisură existentă şi o acumulare de minereu. Dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate, a declarat pentru News.ro că accidentul din Mina Lupeni a avut loc ”ca urmare a surpării unei căderi de plafon, peste o fisură existentă şi o acumulare de minereu”.

Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, instituţia a finalizat cercetarea în cazul accidentului produs în luna octombrie 2017 la Mina Lupeni.

”Conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt: starea de tensiune excesivă, dezvoltată asupra preabatajului Panou 7C; prezenţa faliei direcţionale care a intersectat preabatajul; efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilităţii faliei; susţinerea abatajului a fost incapabilă să preia sarcina dinamică produsă la surparea cărbunelui şi a rocilor din acoperiş”, se arată în comunicat.

Dosarul complet de cercetare a accidentului colectiv de muncă conţine peste 1.300 de file, din care doar procesul verbal de cercetare conţine circa 50 de pagini.

Dosarul urmează să fie înaintat Parchetului de pe langă Judecătoria Petroşani care va instrumenta cazul din punct de vedere al naturii penale.

La începutul lunii octombrie 2017, patru mineri au fost prinşi de o surpare în Mina Lupeni. Din cele patru persoane surprinse, una a reuşit să se evacueze singură, una a murit pe loc, a treia a avut politraumatisme care nu i-au pus viaţa în pericol, dar au necesitat o perioadă de recuperare medicală, iar a patra a încetat din viaţă ulterior la spital.

Datorită complexităţii evenimentului, au fost solicitate expertize tehnice complexe Universităţii din Petroşani. Totodată inspectorii de muncă au demarat propriile investigaţii şi anchete în paralel cu expertizele necesare.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *