IMM-urile pot accesa finanţări de la CEC Bank în cadrul schemei de granturi pentru companiile afectate de pandemie

CEC Bank a anunţat joi că a semnat o convenţie cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, devenind partener în cadrul schemei de ajutor de stat prin care IMM-urile afectate de pandemie pot avea acces la fonduri nerambursabile pentru activitatea curentă şi pentru investiţii.

„CEC Bank,  instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie şi cea mai extinsă reţea teritorială din România, a semnat convenţia cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, devenind astfel partener în cadrul schemei de ajutor de stat prin care IMM-urile afectate de pandemia COVID-19 pot avea acces la fonduri nerambursabile pentru activitatea curentă şi pentru investiţii”, a informat banca.

Prin această schemă de ajutor de stat, IMM-urile a căror activitate a fost afectată de pandemia COVID-19, inclusiv prin măsuri administrative de limitare a activităţii, pot obţine finanţări nerambursabile, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Competitivitate  2014 – 2020 şi din fonduri de la bugetul de stat, pentru cheltuielile curente şi/sau pentru proiecte de investiţii.

Bugetul total alocat acestei scheme de ajutor de stat este de 1 miliard de euro.

„CEC Bank susţine economia României. Avem cea mai extinsă reţea teritorială şi astfel putem acorda suport şi consiliere de specialitate în orice zonă a României. Suntem  partenerul principal în relaţia cu peste 120.000 de companii care au obţinut finanţări de la CEC Bank, marea majoritate fiind IMM-uri. Suntem bucuroşi că am fost selectaţi pentru implementarea acestui program de granturi pentru IMM-uri şi vom depune toate eforturile astfel încât companiile afectate de pandemia COVID-19  să aibă acces cât mai rapid şi facil la finanţarea de care au nevoie”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte – director general al CEC Bank.

Pentru accesarea granturilor, solicitanţii trebuie să se înregistreze şi să depună cererea de finanţare în format electronic pe site-ul granturi.imm.gov.ro, alegând inclusiv banca parteneră.

CEC Bank este una dintre cele 7 bănci partenere în implementarea acestui program,  efectuând virarea sumelor aferente ajutorului de stat în conturile dedicate ale beneficiarilor.  De asemenea, la solicitarea beneficiarilor, pentru proiectele de investiţii, CEC Bank poate acorda credite punte până la decontarea de către Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

Creditele punte pot acoperi până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate, având costuri reduse. În plus, CEC Bank poate asigura credite pentru cofinanţarea proiectelor.

Cei interesaţi de accesarea acestei scheme de sprijin pot obţine consiliere şi informaţii detaliate privind criteriile de eligibilitate şi tipul de cheltuieli finanţate prin cele 48 de birouri de consiliere IMM şi Fonduri Europene existente în sucursalele judeţene ale CEC Bank şi în sucursalele Băncii din Bucureşti.

CEC Bank acordă credite pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii şi credite punte – pentru acoperirea cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul proiectelor.

Costurile pentru creditele punte au o rată anuală a dobânzii ROBOR 3M+ 2%, la care se adaugă comisionul de analiză (0,5% din valoarea creditului), de acordare (0,75%) şi de gestiune (0,75%). În mixul de garanţii pentru accesarea creditului punte sunt acceptate echipamentele / bunurile achiziţionate în cadrul Programului, precum şi garanţii de stat,  în baza convenţiilor încheiate de CEC Bank cu FNGCIMM,  Fondul European de Investiţii (garanţii Cosme).

Plafoanele maxime ale granturilor pentru investiţii sunt între 50.000 şi 200.000 de euro, în funcţie de nevoile de finanţare ale proiectelor, iar solicitanţii trebuie să asigure cofinanţare pentru minimum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, în cazul proiectelor din regiunea Bucureşti-Ilfov, respectiv 15% – în cazul proiectelor din celelalte regiuni de dezvoltare.

Finanţările punte pot fi acordate pe o durată de maximum 2 ani.

IMM-urile a căror activitate a fost afectată de pandemia COVID şi care dispun de un certificat de situaţii de urgenţă în acest sens, pot obţine granturi între 2.000 de euro şi 150.000 de euro pentru finanţarea capitalului de lucru (de exemplu chirie, stocuri, datorii furnizori utilităţi etc). Granturile se vor acorda sub formă de sume forfetare, beneficiarii având obligaţia de a depune un raport de progres cu cheltuielile efectuate.

Pentru acest tip de ajutor de stat, CEC Bank pune la dispoziţie conturile dedicate necesare derulării schemei de ajutor de stat.

IMM-urile fără salariaţi, dar şi PFA-urile sau cabinetele medicale pot obţine microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru susţinerea cheltuielilor cu stocurile, chiriile, acoperirea datoriilor faţă de furnizorii de utilităţi. Suma va fi plătită o singură dată, după semnarea acordului de ajutor de stat şi după obţinerea aprobărilor necesare. Pentru acest tip de ajutor de stat, CEC Bank pune la dispoziţie conturile dedicate necesare derulării schemei de ajutor de stat.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de peste 36 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2020.

Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, este unicul acţionar al CEC Bank, iar în luna noiembrie 2019, în urma acordului Comisiei Europene, capitalul băncii a fost majorat cu 940 milioane lei.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *