În ultimele două săptămâni poliţiştii au făcut aproape 500 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea grupărilor infracţionale

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat vineri că în ultimele două săptămâni poliţiştii au făcut aproape 500 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea grupărilor infracţionale, iar faţă de 264 de persoane au fost luate diverse măsuri preventive.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat vineri, că în prezent poliţiştii fac 36 de percheziţii în mai multe dosare penale.
“La acest moment, Poliţia Română, sub supravegherea procurorilor de la unităţile de parchet competente, efectuează 36 de percheziţii domiciliare în dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârşirea de fraude informatice, trafic de droguri, înşelăciune, infracţiuni la regimul silvic, nerespectarea regimului materiilor explozive şi braconaj cinegetic. În ultimele două săptămâni, poliţiştii, sub coordonarea procurorilor, au desfăşurat 56 de acţiuni operative de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate aproape 500 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea grupărilor infracţionale”, a afirmat Monica Dajbog.
Ea a precizat că faţă de 264 de persoane au fost dispuse măsuri preventive. Astfel, 89 de persoane au fost arestate preventiv, 68 au fost reţinute, 85 au fost plasate sub control judiciar, iar 20 arestate la domiciliu. De asemenea, au fost dispuse măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 9 milioane de lei.
Monica Dajbog a dat exemplul anihilării unei grupări de crimă organizată care acţiona în judeţul Neamţ, în urma cercetărilor reieşind că în 2017 şase persoane, din municipiul Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate.
“Scopul grupării era de a obţine, prin ameninţare şi intimidare, bani şi alte foloase de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc. Reprezentanţii acestor săli erau obligaţi să plătească grupării taxă de protecţie, în caz contrar angajaţii şi clienţii fiind ameninţaţi cu acte de violenţă. Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 2019 – 2020, cinci membri ai aceleiaşi familii, din municipiul Roman, ar fi oferit bani, cu împrumut, mai multor persoane, banii urmând să fie returnaţi într-un interval de timp stabilit de membrii grupării. Dacă termenul nu era respectat, membrii grupării exercitau acte de violenţă fizică şi verbală asupra datornicilor în timp ce le creşteau zilnic dobânda care trebuia plătită”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAI.
Sursa citată a menţionat că membrii grupării sunt cercetaţi pentru şantaj, camătă, ameninţare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influenţarea declaraţiilor, hărţuire şi nerespectarea regimului armelor si muniţiilor.
Monica Dajbog a menţionat că într-un alt dosar instrumentat de Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., în această săptămână au fost depistate patru persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani, din judeţul Timiş, care deţineau aproape cinci kilograme de canabis.
“Din cercetări a rezultat că cei patru ar fi introdus, în ţară, aproximativ trei kilograme de droguri, prin intermediul unei societăţi de coletărie din municipiul Sebeş. În urma percheziţiilor domiciliare, au mai fost descoperite două kilograme de canabis, precum şi cântare electronice, pungi destinate comercializării drogurilor, telefoane şi înscrisuri potrivit cărora o parte din substanţele interzise ar proveni din Spania”, a mai transmis Monica Dajbog
Ea a mai afirmat că în judeţul Gorj anchetatorii au făcut cercetări într-un dosar de trafic de persoane,  trafic de minori, proxenetism şi spălare de bani. În acest caz, un bărbat de 30 de ani a fost arestat preventiv, iar tatăl său, în vârstă de 52 de ani, a fost pus sub control judiciar.
“Din cercetările efectuate de poliţişti, a rezultat că, începând cu anul 2015, bărbatul de 30 de ani ar fi recrutat, transportat, transferat şi adăpostit în ţară şi în străinătate, trei victime, dintre care una minoră, în scopul exploatării sexuale. De asemenea, din 2015 până în prezent, suspectul, ajutat de alte persoane, ar fi determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei pentru 15 tinere, pe teritoriul Germaniei, Austriei şi Elveţiei. Din activitatea infracţională, bărbatul ar fi obţinut venituri de aproximativ 500.000 de euro. El a fost prins de poliţişti pe aeroport în timp ce încerca să fugă în Dubai”, a mai anunţat Monica Dajbog.
Ea a amintit şi faptul că poliţiştii bucureşteni au reuşit să identifice în doar câteva zile, un bărbat, în vârstă de 33 de ani, care a agresat o minoră în scara blocului.
“În urma cercetărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că, în data de 20 noiembrie, în jurul prânzului, bărbatul a observat-o pe stradă pe minoră, şi a început să o urmărească, iar când fata a ajuns la blocul unde locuia, a intrat împreună cu aceasta în scara blocului, a atins-o, şi i-ar fi adresat şi cuvinte obscene. Copila a început să strige după ajutor, moment în care bărbatul a fugit. Acum este cercetat pentru agresiune sexuală”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al MAI.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *