Încă un veteran de război s-a stins din viață

Veteranii de război din județul Hunedoara rămân din ce în ce mai puțini. Încă un veteran de război a plecat dintre noi. Alexandru Dobocan ar fi împlinit în toamna aceasta 101 ani, însă organismul slăbit nu a mai putut lupta.

A fost o lecție de istorie vie a veteranilor de război, un om care și-a iubit țara indiferent de greutățile pe care le-a îndurat de-a lungul vieții sale, impresionând prin poveștile sale pline de învățăminte, ca om simplu care a trăit ororile războiului, povești din care nu au lipsit niciodată nici dragostea de țară și de neam, nici bunul Dumnezeu.

Născut la Cluj, la data de 13 noiembrie 1919, la un an de la Marea Unire din 1918, ajunge pe meleagurile Văii Jiului în anul 1940, la începutul celui de-al doilea război mondial, pentru un loc de muncă la Petrila, la mina Jieț.

În 1941 este încorporat în armată la ”Vânători de Munte, cea mai aspră armată, așa cum povestea dumnealui ori de câte ori avea ocazia. Nu s-a dat în lături de la nimic, a făcut absolut orice i s-a ordonat și ajunge pe frontul din Basarabia.

La întoarcerea de pe front revine la Petrila și lucrează în adâncurile minei Lonea, imediat după încheierea războiului, de unde se și pensionează. Nu a uitat niciodată să pomenească eroii români care eu luptat pe fronturile pentru eliberarea teritoriilor sacre, mândru de țara lui, de România, mulțumind de fiecare dată lui Dumnezeu pentru că ne-a păstrat-o pentru noi, românii.

 

Colaborator

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.