Gest remarcabil al monitorilor de schi: susţinere pentru copiii nevoiaşi

Le-au cumpărat echipament, i-au dus pe pârtie şi i-au învăţat să schieze – alături de cei mai buni monitori de schi ai lumii, instructorii din România au participat la un proiect social al Interski. În timpul Congresului Mondial al Monitorilor de Schi Profesioniști din Bulgaria, 136 de copii nevoiaşi au fost ajutaţi să ia un nou start în viaţă. Sprijinul pentru ei va continua timp de cinci ani şi e o adevărată lecţie de implicare în viaţa comunităţii.

La recentul Congres Interski de la Pamporovo, România a fost parte dintr-un proiect social Interski: copiii fără posibilități materiale din satele Smolyan, Chepelare și Pavelsko au primit echipament complet şi lecţii de schi și snowboard chiar de la cei mai buni instructori care au participat la „Olimpiada monitorilor”. Printre ei şi doi români: Petru Mergheş și Narcis Varan sunt membrii ai Asociaţiei monitorilor profesionişti de schi din România (AMPSR), dar şi cadre didactice la catedra de Educaţie Fizică și Sport la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timişoara. „S-au organizat echipe internaţionale de monitori care au condus lecţiile de schi cu copiii, dar la fiecare grupă a fost şi un monitor bulgar care a tradus. Am lucrat cu ei în fiecare zi două ore. A fost o experienţă deosebită, copiii au fost bucuroşi, au fost încântaţi, dar e foarte bine că acest proiect va avea continuitate. După cele cinci zile de congres ei vor continua schiul şi în următorii ani datorită fondurilor strânse în folosul lor”, spune Petru Mergheş. Copiii cuprinşi în proiectul „Şcoală de schi, pe schi” cu vârste între 7 și 12 ani au primit gratuit întregul echipament: schiuri, clăpari, cască, ochelari şi beţe.

În timpul orelor, pârtiile au răsunat de indicaţii şi exclamaţii în mai multe limbi. Copiii au lucrat cu instructori de top din toate cele 36 de țări care au vizitat staţiunea Pamporovo cu prilejul Interski 2019. “A fost o onoare pentru noi să reprezentăm România și AMPSR în acest proiect inițiat de Interski, o experienţă inedită să lucrăm în echipa multinațională și o mare bucurie să împărtășim din cunoștințele și experienţa noastră acestor copii minunați”, declară Narcis Varan. Cei doi instructori români au lucrat alături de monitorul polonez Jokob Grzymala. Deşi puţini ştiu engleza, copiii tot au găsit un mijloc pentru a-şi arăta recunoştinţa pentru sprijin şi implicare instructorilor români – au aplaudat cu … beţele de schi, iar monitorul bulgar le-a tradus mesajele de mulţumire: „Copiilor de aici le-a plăcut să lucreze cu instructorii români de schi, să înveţe să alunece pe pantele muntelui, să înveţe să facă slalom. Mulţumim mult şi sper să ne vedem şi anul viitor!”

Educația copiilor din țara-gazdă a Congresului Interski este deja o tradiție – a declarat Tom Danielson din Suedia, unul dintre coordonatorii de proiect Interski. Frumoasa iniţiativă la care contribuie financiar monitori de schi din toată lumea a început 2007 în Coreea de Sud; a continuat în Ushuaia-Argentina unde a implicat 60 de copii, dar, în Bulgaria, şcoala de schi a luat amploare. Proiectul va continua în următorii cinci ani datorită acțiunii de strângere de fonduri în beneficiul micuţilor: „Copiii nevoiaşi au astfel şansa extraordinară de a primi echipament bun, de a învăţa să schieze, să iubească acest sport. Se pot perfecţiona în anii ce vin şi pot alege nu doar să practice schiul ca sport, dar şi să devină instructori la rândul lor. Fondurile donate de Interski le oferă practic o şansă la o viaţă mai bună, una în care pot câştiga de pe urma turismului montan. Ne gândim şi noi, monitorii de schi hunedoreni, la un astfel de proiect pentru zona noastră”, spune Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont care, împreună cu Mario Coteneanu, a făcut parte din echipa care a reprezentat Romania.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *