Programul Regional Vest a fost lansat

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat oficial Programului Regional Vest 2021-2027. Prin acest program vor fi atrași peste un miliard de euro.

Mai mult decât atât, până în 2029 ADR Vest ți-a propus să ajungă la două miliarde de euro investiții.

Inovarea este pariul pe care Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest mizează pentru ciclul financiar 2021-2027, lucru scos în evidență încă de la lansarea oficială a Programului Regional Vest. Povestea programului a fost spusă de o hologramă, care a trecut în revistă parcursul de 23 de ani al ADR Vest și a explicat creșterea de care a beneficiat Regiunea Vest în această perioadă, datorită programelor finanțate din fonduri europene.

„Vrem să ieșim din paradigma „asfaltăm și băgăm țevi în pământ” și să mergem către a atrage în regiunea noastră inteligență, oameni creativi care să genereze idei noi și care să facă din regiunea noastră una dintre primele regiuni din această parte a Europei din punctul de vedere al creativității și competitivității. Îmi doresc din suflet ca anul 2030 să găsească regiunea noastră la peste 90% din nivelul de dezvoltare al mediei Uniunii Europene”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

1,18 miliarde de euro vor ajunge în regiune prin Programul Regional Vest, cel care deschide porțile descentralizării din România; iar aproape un sfert din buget va fi investit în zona de inovare și digitalizare.

„Este o mare șansă de care trebuie să profităm în perioada următoare. Vom investi și în infrastructură, așa cum vom investi în mobilitate sau în turism. Dar inovarea și cercetarea sunt esențiale pentru ca regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil. Vom avea un hub de inovare în regiune, centre de creativitate în fiecare județ, un accelerator de afaceri și un fond de capital de risc. Am gândit o strategie coerentă, în raport cu nevoile regiunii și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare”, a conchis Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

La acest eveniment a fost prezent și secretarul de stat în Cancelaria Primului-Ministru, Roxana Mînzatu, care le-a precizat participanților aflați la lansare că   programele regionale sunt primele aprobate și gata de lansare, ceea ce nu se poate spune încă despre programele naționale.

„Nu este o critică, ci o confirmare a faptului că această descentralizare a fost o decizie inspirată. Nu mă mir că în regiunea Vest nivelul de ambiție este înalt și nici că inovația este laitmotivul și viziunea pe care vreți să construiți și cu siguranță că vom putea să atragem cel mai important capital în regiune – și nu e vorba numai de asfalt sau de eficiență energetică, ci de inteligență, creiere și resurse umane”, a precizat Roxana Mînzatu secretar de stat în Cancelaria Primului-Ministru.

Evenimentul de lansare a Programului Regional Vest a fost realizat in colaborare cu Roreg – Asociatia Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din Romania.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.