La 12 ani, campioană națională la șah clasic

Are doar 12 ani și a devenit campioană națională la șah clasic. Este vorba de adolescenta Oana Magdalena Șchiopu din Vulcan. Tânăra a participat la Campionatul Național de Șah Clasic de la Căciulata. Oana Magdalena Șchiopu a reușit să obțină 6 victorii și 3  remize, neavând în partidele disputat și nici o înfrângere. Cu aceste rezultate,  Oana Magdalena Șchiopu câștigat una dintre cele mai echilibrate grupe și a obținut titlul de campioană la categoria Fete – 12 ani. Aproape 600 de șahiști au mutat piesele pe tabla de șah, în cadrul competiției. Oana Șchiopu a obținut foarte multe rezultate meritorii la competițiile naționale de șah și până acum. Este campioană națională la șah blitz, vicecampioană națională la șah rapid, campioană națională la șah individual școlar, campioană națională la șah școlar pe echipe; campioană națională pe echipe – fete, campioană națională pe echipe – mixte.

”Cu toate acestea, acesta este primul titlu de campioană la șah clasic individual și este cel mai prețios câștigat de până acum, titlu care îi va da dreptul să participe la Campionatele Mondiale din Spania, cu sprijinul financiar al Federației Române de Șah”, spune Dorel Șchiopu, președintele Secției de Șah de la CSM Mihai Viteazu -Vulcan.

Evenimentul șahist a avut loc la Căciulata, acolo unde în perioada 26 martie – 6 aprilie 2018 se desfășoară Campionatele Naționale Individuale de Șah pentru Copii și Juniori. Competiția se desfășoară pe categoriile de vârstă: 8 ani, 10 ani, 12 ani, 14 ani, 16 ani, 18 ani, 20 de ani, separat fete / băieți. Performanța Oanei Șchiopu este prima de acest nivel obținută de un șahist din Valea Jiului după cele obținute de regretata Cristina Foișor (Bădulescu) și de bine-cunoscuta Daria Vișănescu.

Oana Magdalena Șchiopu este legitimată la două cluburi, la CSM Mihai Viteazu Vulcan și la CSȘ nr. 1 Timișoara. Tânăra este pregătită de antrenorul Alin Apostu (CSM Mihai Viteazu Vulcan) și de antrenorul emerit Corneliu Pașcalău  (CSȘ nr. 1 Timișoara). În condițiile specifice de practicare a șahului (printre altele, durata foarte mare de desfășurare a competițiilor), dubla legitimare este o metodă aprobată și susținută de Federația Română de Șah pentru susținerea copiilor talentați.

CSS Mihai Viteazu din Vulcan și CSS nr. 1 Timișoara și-au dat mâna și caută copiii talentați. Astfel, Oana Șchiopu, Diana Petculescu, Eduard Berechet și David Rădoi sunt pregătiți de ambele cluburi.  După multe rezultate de nivel zonal, regional și național, titlul de Campioană Națională la Șah Clasic Individual  – Fete 12 ani este cel mai prestigios rezultat al acestei colaborări.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *