La Băcia nu miroase-a bine

Primăria Băcia, persoană juridică:

Referitor la comentariile de pe contul de Facebook al Primăriei Băcia cu privire la mirosul neplăcut emanat de Fabrica de făină proteică din Băcia, vă informăm următoarele:
Primăria Băcia a trimis în ultimul timp mai multe adrese către SC JAV-ZEGREAN cu privire la acest miros, dar niciodată acestea nu au fost luate în considerare. În acest timp sesizările locuitorilor comunei referitoare la această problemă erau tot mai numeroase, astfel încât d-l primar a decis să se implice personal pentru rezolvarea ei. S-a dispus strângerea de semnături de la locuitorii satelor comunei și a celor din Simeria Veche, care apoi s-au înregistrat la primărie. S-a trimis o nouă adresă către SC JAV-ZEGREAN , nr.779/03.04.2017 prin care li se solicita acestora încă o dată să remedieze această problemă. În răspunsul lor ne-au informat că începând cu luna decembrie 2016, fabrica va intra într-un proces de retehnologizare și se vor aduce utilaje noi, iar până pe 30 iunie 2017, va fi construită o hală închisă de circa 350 mp pentru păstrarea materiilor prime. De asemeni tot anul acesta în interiorul halei va fi construită o coloană de exhaustare a mirosului rezultat de la materiile prime folosite, coloană care se va cupla la un biofiltru. Cu toate acestea mirosul a persistat în continuare. În acest sens s-a întocmit de către Primăria Băcia o nouă adresă la care s-au atașat listele de semnături, iar aceasta a fost înaintată spre rezolvare de către d-l primar următoarelor instituții:
Garda de Mediu – Adresa nr. 956/21.04.2017,
Instituția Prefectului județului Hunedoara – Adresa nr. 966/24.04.2017,
Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara – Adresa Nr. 965/24.04.2017. La acestea s-a mai adăugat din partea Școlii Gimnaziale din Băcia adresa nr. 329/12.04 2017, care semnala același lucru. Ca urmare a aspectelor semnalate în aceste adrese, SC JAV-ZEGREAN, a fost amendată cu suma de 50 000 lei, i s-a interzis să mai deverseze pe câmp apele reziduale rezultate în urma procesului tehnologic de fabricare a făinii proteice și i-a fost revizuită Autorizația Integrată de Mediu pe timp de 60 de zile. În adresa de răspuns nr. 4660/29.05.2017, a Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara se mai precizează faptul că dacă la finalul celor 60 de zile această situație va mai persista, Autorizația Integrată de Mediu nr. 1/10.04.2015 emisă către SC JAV – ZEGREAN va fi suspendată definitiv fără a se mai emite alte notificări.
După cum ați putut observa până acum, nu am intrat niciodată în polemici cu cei care ne scriu pe contul nostru de facebook și ne-am rezumat doar la a vă informa despre activitatea Primăriei Băcia și a domnului primar, despre viața social-culturală din comuna noastră. Însă în ultima vreme au apărut diferite critici la adresa domnului primar legate de mirosul neplăcut emanat de Fabrica de făină proteică. De aceea am făcut aceste precizări, ca să se poată vedea că soluționarea acestei probleme nu ține de Primăria Băcia sau de d-l primar, ci de instituțiile abilitate în acest sens, în special la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara. Ele pot interveni și obliga această firmă să-și respecte toate obligațiile ce îi revin conform Autorizației de mediu primite.

 

Notă: postările (text + foto) sunt preluate ca atare, fără modificări, de pe paginile de facebook ale autorilor. Titlurile aparțin redacției.

Alin Bena

alin.bena@gmail.com

bena has 103 posts and counting.See all posts by bena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *