Iohannis: Legea învățământului dual poate fi îmbunătățită

La începutul acestei săptămâni, președintele Iohannis a retrimis parlamentului, pentru reexaminare, Legea învățământului profesional dual. Fost profesor, Klaus Iohannis consideră că proiectul poate fi îmbunătățit, deoarece forma trimisă la promulgare „afectează cadrul normativ necesar pentru crearea unui sistem de învățământ profesional dual coerent și pentru deschiderea spre agenții economici”.

Președintele este nemulțumit de  eliminarea prevederilor care obligau organizarea concursurilor pentru cadrele didactice din învățământul dual,  de reducerea nivelulu de autonomie a școlilor în regim dual precum și condițiile care vizau calitatea pregătirii realizate în cadrul activității practice la agenții economice. De altfel, obiecțiile președintelui coincid, în parte, cu obiecțiile care au fost formulate și de către liberali, prin vicepreședintele Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, deputata Florica Cherecheș.

Învățământul dual a fost în centrul preocupărilor liberalilor și în municipiul Hunedoara în ultimii ani, ceea ce a determinat ca Hunedoara să fie unul dintre primele municipii din țară în care învățământul dual funcționează. Parteneriatul este încheiat între liceul hunedorean Constantin Bursan și mai multe companii private din oraș.

Deficitul de muncitori calificați din România este de natură să creeze mari probleme economiei naționale. Sistemul de învățământ dual este similar celui al școlilor profesionale care funcționau cu succes în economia centralizată pe lângă întreprinderi și care, din păcate, au fost desființate pe măsură ce întreprinderile au dispărut. El poate deveni o parte a soluției lipsei de forță de muncă din țară și din zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *