Legea prin care urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazurile de violenţă domestică, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi actul normativ care modifică art. 199 alin. (2) din Legea 286/2009 privind Codul penal. Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputata PNL Adriana Săftoiu prevede că urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazurile de violenţă domestică.

„În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu”, prevede legea promulgată de şeful statului.

Codul penal prevede la articolul 193 „Lovirea sau alte violenţe” că:

„(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

De asemenea, articolul 196 din Codul penal în vigoare „Vătămarea corporală din culpă Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii”prevede că:

„(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Proiectul de lege adoptat pe 5 martie 2018 de Senat, ca prim for sesizat, şi decizional de Camera Deputaţilor pe 13 octombrie.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *