Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei va supraveghea cercetarea arheologică de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei va supraveghea cercetarea arheologică de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Este singura ofertă depusă în cadrul licitației organizate de CJ Hunedoara pentru contractul de servicii de supraveghere arheologică şi cercetare arheologică preventivă pentru obiectivul ”Intrare Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa,,

Obiectivul general al proiectelor este creșterea atractivității turistice a zonei, prin valorificarea patrimoniului cultural.

„Viziunea holistică asupra patrimoniului include patrimoniul tangibil și intangibil, de aceea crearea spațiului pe care-l propunem oferă nu doar accesul direct la patrimoniul imobil, dar și integrarea într-un peisaj natural și istoric potrivit. Obiectivul principal se referă la un mod interactiv de a percepe patrimoniul istoric și activitățile legate de acesta. Beneficiarii reali/potențiali ai rezultatelor proiectului vor fi: publicul general, comunitatea locală, grupurile de oameni “hard-to-reach”, incluzându-i pe cei cu nevoi speciale, entitățile publice și/sau private, alte persoane fizice, juridice, IMM-uri, turiștii de pe plan național, regional și local, dar și internațional. Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa este unul dintre cele mai importante situri arheologice de pe teritoriul României”, arată CJ Hunedoara. Campaniile arheologice, care au avut loc pe parcursul a aproape un secol de cercetare, au scos la iveală o serie de edificii aflate în diverse stări de conservare. Unul dintre edificiile importante este forumul. Starea de conservare a ruinelor este mediocră, iar modul de prezentare a vestigiilor lasă de dorit. Singurele reconstituiri sunt cele grafice afişate pe panourile informative cu dimensiuni destul de reduse. Valoarea estimata a contractului de lucrări este de 9.499.505,00 lei fara TVA, acesta fiind finanțat prin PNRR.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *