Mamografii gratuite pentru femeile din comunităţi vulnerabile

Femei cu vârsta între 50 şi 69 de ani, aparţinând comunităţilor defavorizate din zonele Nicolae Grigorescu şi malul Mureşului, din municipiul Deva, au beneficiat de mamografii gratuite, joi, 26 octombrie 2023, la Spitalul Municipal din Orăştie – în cadrul unei acțiuni organizate de Compartimentul Local pentru Romi al Primăriei Deva împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara şi Direcţia de Asistenţă Socială Deva.

Demersul a avut ca scop creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare timpurie, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân și s-a desfășurat în cadrul proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta!”, care se adresează femeilor cu vârsta între 50 și 69 de ani din regiunile de dezvoltare Vest şi Nord-Vest.

În judeţul Hunedoara, mamografiile gratuite se efectuează în două locații – Spitalul Municipal Orăştie (Strada Pricazului, nr. 16) şi Spitalul General C.F. Simeria (Strada Avram Iancu, nr. 26).

Înscrierile se fac pe bază de programare, la numerele de telefon 0745.620.965, 0748.296.606, 0748.884.476 şi 0748.884.475, iar rezultatul testului se comunică prin poştă, în cel mult două săptămâni de la examinare.

 

În fiecare an, luna octombrie este dedicată conştientizării şi prevenţiei cancerului de sân, care a devenit cel mai frecvent tip de cancer – cu peste 2 milioane de cazuri înregistrate la nivel global.

 

Cancerul mamar reprezintă principala cauză de mortalitate la femeile din România, în condițiile în care 74% dintre cazuri sunt descoperite prea târziu – potrivit medicilor.

În județul Hunedoara, dintre cele aproape 2.300 de cazuri noi de cancer diagnosticate, anul trecut, 10% sunt de sân, conform cifrelor raportate de Direcția de Sănătate Publică.

 

Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” se desfăşoară până la sfârşitul anului, în toate județele din regiunile Vest și Nord-Vest.

 

 

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *