MCIN finanţează cu 56 milioane de lei Biblioteca digitală a României

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat miercuri că au fost semnate contractele de finanţare a două proiecte în valoare totală de peste 56 milioane de lei – „E-cultura: Biblioteca digitală a României” şi „Monumente istorice – planificare strategică şi politici publice optimizate”.

„E-cultura: Biblioteca digitală a României” are un buget total de 53.242.265,32 de lei şi este finanţat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate.

Proiectul vizează digitalizarea patrimoniului cultural cu ajutorul tehnologiilor IT actuale, astfel încât „moştenirea culturală naţională să poată fi păstrată, promovată şi transmisă generaţiilor viitoare”.

 Vor fi digitizate şi expuse în Biblioteca Digitală a României un număr de 550.000 de resurse culturale, va fi creată o platformă informatică de tip bibliotecă digitală şi catalog partajat (culturalia.ro) şi nu în ultimul rând, vor fi digitalizate şi furnizate către europeana.eu aproximativ 200.000 de resurse culturale, transmite ministerul.

Proiectul va fi implementat de Unitatea de Management a Proiectului (UMP) şi va implica 29 de instituţii din România, printre care 19 muzee, 5 biblioteci, Arhiva Naţională de Filme, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Institutul Naţional al Patrimoniului. Durata de implementare este de 36 de luni.

„Monumente istorice – planificare strategică şi politici publice optimizate” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă. Cu o valoare totală de 2.990.000 de lei, proiectul propune două linii de acţiune ce vizează elaborarea Codului patrimoniului cultural, respectiv a Strategiei naţionale privind protejarea monumentelor istorice.

Proiectul va fi implementat de UMP în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) şi va avea o durată de 26 de luni.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *