Medicul tenor cu peste 1000 de melodii în repertoriu

Hunedoreanul, de profesie medic, cântă tenor de peste 30 de ani în diverse coruri. Repertoriul său cuprinde peste 1000 de piese muzicale corale sau de folclor

Cine l-a botezat pe Doinel Crişan a avut fără doar şi poate  o premoniție.  Că muzica îi va fi mereu aproape pe parcursul vieții. Şi într-adevăr, deşi este medic, hunedoreanul nu a reușit niciodată să se „lecuiască” de vocalize şi portative cu note muzicale.  Doinel Crişan este un cântăreț de cor de cursă lungă. Din 1985 a fost unul din tenorii Corului de Cameră al Direcţiei Sanitare, devenit mai pe urmă corala Sargeţia. În mai mult de 30 de ani de „practică” corală Doinel Crişan a devenit o colecţie „la purtător” a mai mult de 1000 de piese muzicale. Muzica populară este însă „întâia aleasă” în preferinţele tenorului. „La orice oră din zi sau din noapte pot interpreta orice piesă din repertoriul lui Benone Sinulescu, Irina Loghin, Sofia Vicoveanca sau Nicolae Sabău. Le cunosc toată discografia la fiecare,  muzică şi versuri”,  spune Doinel Crişan.

Clubul celor care cântă

Corala Sargeţia îi ţine loc lui Doinel Crişan de ceea ce englezii numesc ”CLUB”. „Mi se pare o comparaţie potrivită între activitatea corală şi ceea ce britanici denumesc CLUB.  E o formă de socializare elitistă.  Întâlnesc oameni de valoare, personalităţi deosebite, idei, replici şi senzaţii. În plus, muzica naște între noi o solidaritate specială, a vocilor. Legea corului e clară: pe scenă ori avem succes toţi, ori niciunul. Nimeni nu evadează  din pluton”, spune Doinel Crişan. În 25 de ani de turnee şi spectacole s-au adunat şi multe amintiri, unele comice. „Prin 1988, am fost cazaţi iarna la Timişoara într-un cămin neîncălzit. Dimineaţa ne-am trezit toţi răguşiţi, cu gâturile amorţite de frig. Pe scenă,  „Cucule pasăre sură” a  ieşit cântată în stil Ray Charles”, rememorează momentul Doinel Crişan.

Tenor de nota ”si”

Doinel Crișan are voce de tenor. Nu chiar la nivel de Pavarotti, dar: ”Sunt tenor doi, deci nu ajung chiar la nota do de sus, dar acopăr fără probleme până la „si””, se confesează medicul-tenor. Sunt multe persoane care îmbină în activitatea lor domenii extrem de diferite: ingineri-preoți, balerini-animatori de evenimente, proiectanți-instructori de karate. Cum se împacă însă calitatea de tenor cu cea de medic? ”Eu văd disciplina ca primă legătură între cele două ipostaze. Și în medicină, dar și în activitatea corală există rigori dintre cele mai severe pentru a obține un rezultat bun”, explică Doinel Crișan.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *