Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice înainte de dizolvarea acesteia, a murit la vârsta de 91 de ani

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice înainte de dizolvarea acesteia, a murit la Moscova, la vârsta de 91 de ani, potrivit unor declaraţii oficiale, citate de CNN.

Gorbaciov a murit după o boală îndelungată, au transmis agenţiile de ştiri de stat din Rusia.

„Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală grea şi îndelungată”, a afirmat, marţi, Spitalul Clinic Central, potrivit RIA/Novosti, citată de CNN.

Considerat cel care a introdus reforme-cheie politice şi economice în URSS şi a ajutat la terminarea Războiului Rece, el avea o sănătate precară de mai mult timp.

Cu firea sa deschisă, carismatică, Gorbaciov a spart tiparul conducătorilor sovietici care, până atunci, erau figuri distante, glaciale. Aproape de la începutul conducerii sale, a făcut eforturi pentru reforme semnificative, aşa încât sistemul să funcţioneze mai eficient şi mai democratic. De aici au venit cele două fraze-cheie în era Gorbaciov: ”glasnost” (deschidere) şi ”perestroika” (restructurare).

”Am început aceste reforme şi stelele mele călăuzitoare au fost libertatea şi democraţia, fără vărsare de sânge. Aşa încât oamenii să înceteze să mai fie o turmă condusă de un păstor. Să devină cetăţeni”, a spus el mai târziu.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.