Situație critică la termocentrala Mintia

Situația critică a termocentralei Mintia este expusă de oficialii guvernamentali. Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei susține că una din variantele luate în calcul petnru a asigura funcționarea termocentralei Mintia este achiziția din import a unui cărbune cu conținut redus de sulf. Trmocentrala Mintia se află în această situație din cauza nerealizării investițiilor pentru conformarea la cerințele de mediu.

” Primul punct al analizei l-a constituit situația termocentralelor. În cazul Paroșeniului, lucrurile sunt favorabile, săptămâna viitoare vom primi autorizația integrată de mediu, deci Paroșeniul va fi conform la toate capitolele, inclusiv pe noua legislație din 2021. În cazul Termocentralei Deva, acolo am depus solicitare pentru autorizație integrată de mediu, răspunsul este negativ, ca urmare a neconformării, a lipsei instalației de desulfurare, de denoxare și, respectiv, pulberi. Ca atare, acolo vorbim pe termen scurt, ca o soluție pentru funcționarea a două grupuri, pentru asigurarea termoficării în Deva, asta însemnând ca variantă să achiziționăm un cărbune cu sulf redus pentru a ne încadra în valorile impuse de legislația de mediu la momentul când Deva a avut autorizație și a avut plan de tranziție – cărbune de import – și, respectiv, acolo am demarat și sunt în fază finală pentru realizarea unei investiții de 400MW de către Romgaz pe gaz. Faza finală însemnând realizarea studiului și începerea procedurilor de achiziție”, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

De cealaltă parte, premierul României, Viorica Dăncilă, susține că o altă variantă de lucru este predarea termocentralei de la Mintia în administrarea Consiliului Județean Hunedoara.

”Am căutat soluții pentru a răspunde nevoilor la ora actuală atât pentru Paroșeni, dar și la Mintia. Eu cred că soluțiile trebuie agreate și de Ministerul Finanțelor Publice, de autoritățile locale și de cei care au implicații în acest domeniu. Am hotărât să avem o discuție la Palatul Victoria luni, astfel încât să putem adopta o ordonanță de urgență referitoare la Mintia pentru a o da către Consiliul Județean. Acest lucru ne permite în același timp să accesăm fonduri europene și să putem ajuta zona”, a declarat Viorica Dăncilă, după întâlnirea de la Paroșeni.

O delegație guvernamentală s-a aflat, astăzi, în Valea Jiului. Vizita a inclus și termocentrala Paroșeni.

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *