Ministrul de Interne: Există risc de avalanşe în zonele de munte

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a avertizat joi, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii de judeţe, că în zonele de munte, în special în judeţul Argeş, este risc de avalanşă şi le recomandă turiştilor să nu plece în drumeţii şi să evite traseele închise.

„Aş vrea să transmit o atenţionare, anume aceea că în zonele de munte, în special în zonele din judeţul Argeş, există risc de avalanşe şi este un motiv în plus să recomandăm turiştilor să evite în această perioadă drumeţiile sau să se aventureze pe trasee închise”, a declarat Carmen Dan în cadrul unei videoconferinţe organizate cu prefecţii de judeţe.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, în cursul nopţii de miercuri spre joi, au fost în teren peste 3.500 de pompieri, 4.500 de poliţişti şi 3.500 de jandarmi. De asemenea, Carmen Dan a spus că sunt 132 de localităţi din 13 judeţele fără curent electric, fiind afectaţi în jur de 32.000 de consumatori.

Potrivit lui Carmen Dan, trei drumuri din judeţul Caraş-Severin au fost închise încă de aseară, fiind vorba de DJ582E, între Prislop şi Semenic, DJ608, între Borlova şi Muntele Mic, şi DJ582, între Brebu Nou şi Slatina Timiş.

La videoconferinţa organizată de MAI a fost prezent şi premierul interimar Mihai Fifor, care le-a solicitat prefecţilor să colaboreze cu preşedinţii Consiliilor judeţene pentru a asigura că nu există drumuri judeţene blocate şi să informeze permanent populaţia cu privirea la starea drumurilor.

„Am văzut că alături de dumneavoastră, în cea mai mare parte, sunt colegii noştri, preşedinţii Consiliilor judeţene şi vă rog, domnilor şi doamnelor prefecţi, să ţineţi legătura şi cu preşedinţii Consiliilor judeţene. Este important să păstraţi această legătură şi, totodată, vă rog să luaţi măsuri şi să informaţi permanent populaţia vizavi de starea drumurilor, astfel încât să nu avem blocaje, să nu avem oameni care rămân izolaţi în zăpadă”, a spus Fifor.

Până la ora 20.00, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de vremea rea în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbura, unde viteza vântului la rafală va depăşi 80 – 90 de kilometri la oră, iar pe creste va atinge 120 – 140 de kilometri la oră, viscolind ninsoarea şi troienind zăpada.

Până la ora 17.00, va fi în vigoare o altă avertizare cod portocaliu emisă de meteorologi pentru judeţele Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău, unde vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75 – 85 de kilometri la oră şi temporar va ninge viscolit.

Judeţele vizate de cele două avertizări cod portocaliu emise miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie sunt: Iaşi, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Bacău, Neamţ, Tulcea, Buzău, Covasna, Braşov, Prahova, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin.

De asemenea, până la ora 22.00, va fi Cod galben de vreme rea în judeţele: Constanţa, Brăila, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Argeş, Vâlcea, Gorj şi Caraş-Severin.

Conform ANM, în zona de munte va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpada.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *