Ministrul Educației, despre întoarcerea la școală a elevilor și profesorilor cu vulnerabilități medicale

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în cazul elevilor şi profesorilor cu vulnerabilităţi medicale, trebuie asigurată predarea online, în actele normative care vor fi emise urmând să fie reglementată şi situaţia copiiilor care locuiesc cu persoane cu boli cronice. Întrebat de ce nu poate opta un părinte să îşi ţină copilul acasă, în afara celor cu boli cronice, Cîmpeanu a afirmat: „Cred că toţi ne dorim întoarcerea la normalitate. Normalitate înseamnă sistemul aşa cum îl cunoaştem, care prevede învăţământul obligatoriu, care nu îţi dădea dreptul, înainte, când era normal, dacă vrei sau nu vrei să mergi la şcoală, nici dacă erai elev, nici dacă erai profesor. Deci eu nu pledez pentru acest drept de a alege varianta cea mai comodă pentru că mie îmi place să fac şcoală din dormitor sau din sufragerie în loc să mă deplasez”.

Cîmpeanu a precizat, miercuri seară, că în cazul elevilor cu vulnerabilităţi medicale trebuie asigurat accesul la învăţare online, la fel şi în cazul profesorilor cu astfel de vulnerabilităţi.

„Categoric da, iar noi suntem obligaţi să le asigurăm predarea online şi, cum, ne-cum, nu ne întrebaţi cum, că dacă şi profesorul are vulnerabilităţi şi mai sunt şi câţiva elevi cu vulnerabilităţi, atunci profesorul nu poate fi înlocuit, dacă intră în concediu medical, adică este şi bolnav nu mai poate să predea, va trebui să găsim soluţii la toate acestea. Deci astea stau în dreptul Ministerului Educaţiei”, a declarat ministrul Educaţiei.

El a spus că în ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei care va fi emis după discuţia din 2 februarie va trebui să fie prevăzute situaţiile elevilor care demonstrează că au părinţi sau bunici cu care locuiesc şi care au vulnerabilităţi medicale.

Cîmpeanu s-a referit şi la situaţia în care, în afara celor cu boli cronice, un părinte vrea să ţină copilul acasă.

„Răspunsul este foarte simplu: cu toţii sau cea mai mare parte a populaţiei ne dorim întoarcerea la normalitate, eu cred că toţi ne dorim întoarcerea la normalitate. Normalitate înseamnă sistemul aşa cum îl cunoaştem, care prevede învăţământul obligatoriu, care nu îţi dădea dreptul, înainte, când era normal, dacă vrei sau nu vrei să mergi la şcoală, nici dacă erai elev, nici dacă erai profesor. Deci eu nu pledez pentru acest drept de a alege varianta cea mai comodă pentru că mie îmi place să fac şcoală din dormitor sau din sufragerie în loc să mă deplasez. Nu există nici în lege, nici în Constituţie dreptul de a alege”, a afirmat Cîmpeanu.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *