În ultima săptămână cazurile de Covid-19 aproape s-au dublat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că peste 7700 de noi cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultima săptămână, existând o creştere de aproximativ 80% a numărului de cazuri faţă de finalul lunii mai şi începutul lunii iunie. Rafila precizează că numărul deceselor se menţine, din fericire, unul scăzut. Un val sau „mini-val” al pandemiei este aşteptat spre finalul verii, conform scenariilor prezentate de Rafila.

Potrivit datelor prezentate luni de ministrul Sănătăţii,  7726 de cazuri noi de COVID-19 au fost diagnosticate în ultima săptămână, 922 de persoane fiind internate la nivel naţional, dintre care 52 de persoane sunt internate la ATI, 25 dintre acestea fiind nevaccinate.

Dintre persoanele infectate în ultima săptămână, 1307 sunt cazuri de reinfectare

„Numărul de decese, din fericire, rămâne mic, 16 decese pe parcursul unei săptămâni”, a declarat ministrul. Conform datelor prezentate, decesele sunt în cazul a 11 bărbaţi şi cinci femei.

În ultima săptămână s-au efectuat peste 70.000 de teste pentru depistarea infecţiei COVID-19, dintre care 18.076 teste RT-TCR şi 56.678 teste rapide.

Potrivit ministrului, la finalul lunii mai se înregistrau în jur de 2000 de cazuri săptămânal, „după care a început creşterea”, ajungându-se la o creştere de circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie faţă de cea anterioară.

Rafila a arătat că a crescut şi rata de pozitivitate, ajungând la 7,6% din totalul de cazuri, în condiţiile în care în săptămâna anterioară aproximativ 5% dintre cazurile testate au fost pozitive.

„Numărul de unităţi administrativ -teritoriale care înregistrează cel puţin un caz este în creştere”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Ministrul a menţionat că aproximativ o treime, respectiv aproximativ 2500 dintre cazurile noi înregistrate săptămâna trecută, au fost în Bucureşti, el arătând că Bucureştiul „rămâne epicentrul” în ceea ce priveşte infectările. Şi în  judeţele Cluj şi Braşov s-au înregistrat câteva sute de cazuri.

Sută la sută din totalul secvenţierilor sunt cu tulpina Omicron, a adăugat Rafila.

În ceea ce priveşte subtulpina BA 5, există dovezi privind o transmisibilitate mai mare, dar nu şi în ceea ce priveşte o severitate mai mare a acestei tulpini.

Ministrul Sănătăţii a menţionat să subvarianta Omicron BA 5 produce infecţii atât la persoanele vaccinate cât şi la cele trecute prin boală. În acest context, autorităţile au două scenarii: unul în care un vârf au acestui „mini-val sau val” va fi între 7 şi 10 august. Al doilea scenariu, mai puţin optimist, este acela în care 70.000 de cazuri se vor înregistra săptămânal la finalul lunii august-începutul lunii septembrie.

„Prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie, noi avem un decalaj faţă de restul Uniunii Europene, din cauza asta. (…) Sunt date pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament pentru că nimeni nu poate să ştie exact ce se întâmplă”, a adăugat ministrul în acest context.

Alexandru Rafila a precizat că purtarea măştii în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun este recomandată, după cum se recomandă igienizarea mijloacelor de transport în comun şi aerisirea spaţiilor publice în care se află persoane în număr mare.

Rafila a menţionat că autorităţile se pregătesc pentru a gestiona o eventuală creştere a numărului de infecţii.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *