Ministrul Transporturilor și-a fixat obiective în legătură cu Autostrada Sebeş-Turda

Ministrul Transporturilor Lucian Şova a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că şi-a propus ca obiectiv ca în luna mai două dintre segmentele Autostrăzii Sebeş – Turda, respectiv 3 şi 4, să fie deschise circulaţiei, precizând că în cazul celorlalte două loturi – 1 şi 2 – „încă suntem departe de a vorbi despre recepţie”.

„Eu mi-am fixat aşa ca obiectiv ca în cursul lunii mai aceste două segmente să fie deschise. Facem eforturi şi cu constructorii. Avem discuţii săptămânal. Unele dintre aspectele semnalate ca neconformităţi din partea experţilor de la compania de drumuri au fost asumate şi intervin asupra lor astfel încât să fie împăcate şi exigenţele pe care trebuie să le îndeplinească autoritatea contractantă, dar până la urmă să folosim aceste segmente de autostradă, atât de puţine cât sunt totuşi, să fie date în circulaţie, pentru că orice kilometru de autostradă este important şi cu atât mai rău că totuşi există cale de rulare utilizabilă, e păcat să stăm să ne uităm la ea”, a spus Lucian Şova.

El a precizat că după „evenimentele nefericite” din trecut privind recepţia altor segmente de autostradă s-a ajuns ca recepţia să nu poate fi făcută decât cu îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor.

„Din păcate, o spun, s-a trecut dintr-o extremă într-alta şi de la recepţia sau darea în utilizare a unor segmente de autostradă fără îndeplinirea unor condiţionalităţi care au condus până la urmă la evenimente nefericite din perspectiva construcţiilor, nu mai mult decât atât, acum reglementarea este făcută de aşa manieră încât recepţia nu poate fi făcută decât cu îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor . Este o situaţie care nu numai că nu-i confortabilă, nu este nici constructivă. Vizez deschiderea acestor două loturi cu îndeplinirea acestor condiţionalităţi, dar în acelaşi timp am în obiectiv să generez o modificare a hotărârii de guvern astfel încât într-un sens foarte limitat, foarte clar definit de reguli să se poată face şi recepţie parţială, astfel încât şi alte segmente de autostradă să poată fi date în folosinţă înainte de recepţia lor din perspectivă legală”, a declarat Lucian Şova.

Întrebat despre loturile 1 şi 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda, ministrul Transporturilor a spus că în cazul acestora „încă suntem departe de a vorbi despre recepţie”.

„La celelalte două loturi încă suntem departe de a vorbi despre recepţie, însă acolo am aşteptări mai mari din partea constructorilor în primul rând şi în acest sens facem eforturi pentru a debloca lucrurile şi a creşte capacitatea şi determinarea lor în a se mobiliza corespunzător. Ei afirmă că există oarecare lipsă de resursă umană, eu susţin ideea că în măsura în care vor fi avantaje salariale, vor fi susţinute mai bine financiar totuşi şi aşteptările pe care le au muncitorii pentru a lucra la aceste proiecte, să nu ne mai confruntăm cu problema de lipsă de resursă de forţă de muncă”, a mai spus Lucian Şova.

Ministrul a adăugat că îşi propune ca de la sfârşitul acestei luni să aibă „o activitatea mai consistentă” cu CNAIR şi totodată să facă vizite pe şantiere pentru a afla la faţa locului care sunt problemele cu care se confruntă atât constructorii, cât şi autoritatea contractantă.

Autostrada A10 Sebeş – Turda traversează judeţele Alba şi Cluj, având lungimea totală de 70 kilometri, şi leagă autostrăzile A1 şi A3. Autostrada ar fi trebuit finalizată în 2016, iar lucrarea este împărţită pe patru loturi, dintre care 3 şi 4 sunt cele mai avansate, iar pe 1 şi 2 se înregistrează cele mai mari întârzieri.

Comisia Europeană (CE) a anunţat recent că a aprobat pentru România suma de 272 de milioane euro pentru construcţia autostrăzii Sebeş-Turda.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.