Muzeul Mineritului din Petroşani, reabilitat cu fonduri europene, a fost inaugurat

Muzeul Mineritului de la Petroșani a fost reabilitat în baza unei finanțări din fonduri europene. Un million de euro a fost valoarea proiectului, de Ziua Minerului, muzeul a fost inaugurat la Petroșani, în prezența premierului României, Ludovic Orban și a delegației guvernamentale care a fost în Valea JIului.

Cu pâine și sare și gazde îmbrăcate în momârlani, așa a fost primită delegația guvernamentală la muzeul mineritului.

”Clădirea va fi redată circuitului public şi toată istoria mineritului din Valea Jiului, de peste 200 de ani,  este redată aici. E primul proiect finalizat în Regiunea de Vest pe axa 5 – axa de patrimoniu, în exerciţiul financiar 2014 -2020”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Proiectul de reabilitare a clădirii muzeului şi amenajare muzeistică a fost finanţat cu fonduri europene, prin Axa prioritară 5 (Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural) a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA).

Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a participat joi, alături de premierul Ludovic Orban, la inagurarea Muzeului Mineritului din Petroşani, judeţul Hunedoara.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, proiectul de reabilitare a clădirii muzeului şi amenajare muzeistică a fost finanţat cu fonduri europene, prin Axa prioritară 5 (Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural) a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA).
„Felicit autorităţile locale pentru implicarea de care au dat dovadă în realizarea acestui proiect, finalizat ieri, dar şi pentru respectul acordat celor care lucrează în subteran, în condiţii extrem de grele şi periculoase! La mulţi ani tuturor celor care-şi dedică existenţa exploatării cărbunelui şi tradiţionalul salut al minerilor: noroc bun!”, a afirmat Ion Ştefan, la eveniment
Reabilitarea clădirii muzeului, compusă din demisol, parter şi pod, a constat în:
– lucrări de reparaţii, intervenţii de consolidare şi intervenţii structurale;
– accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii (prin realizarea unei platforme-ascensor automate în zona accesului principal şi construirea unui lift în interiorul clădirii care să asigure accesul de la demisol până în pod);
– dotarea cu instalaţii şi echipamente pentru asigurarea utilităţilor şi a condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie;
– dotarea cu mobilier pentru expunerea şi protejarea patrimoniului cultural;
– amenajarea suprafeţei exterioare de teren cu alei, trotuare, spaţii verzi, realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare şi a unui spaţiu tip piaţetă în faţa clădirii;
– valorificarea superioară a patrimoniului cultural local şi o mai bună diseminare a informaţiei prin digitizarea obiectivului de patrimoniu şi promovarea turistică a acestuia.
Potrivit sursei citate, valoarea totală a proiectului a fost de 4.947.862,17 lei, din care 4.205.682,84 lei reprezintă fonduri europene (prin FEDR), 642.232,51 lei – de la bugetul de stat, iar 99.946,82 lei este contribuţia beneficiarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *