Noi criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc din ţările membre ale Uniunii Europene

Persoanele care vin din ţări membre ale UE şi Spaţiului Economic European în care numărul cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportate la 100.000 de locuitori este mai mic sau egal cu cel din România în perioada similară sunt exceptate de la carantină/izolare. Lista statelor care îndeplinesc acest criteriu este actualizată săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică şi este aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea numărul 33 privind stabilirea noilor criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc din ţările membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European precum şi aprobarea listei ţărilor terţe pentru care se aplică exceptarea. Astfel, a fost stabilit drept criteriu pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.

În baza acestui criteriu, Institutul National de Sănătate Publică stabileşte lista ţărilor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European pentru care se aplică exceptarea de la măsurile de izolare/carantină, pe care o supune aprobării Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi se publicată pe site-ul www.insp.gov.ro.

„În adoptarea Hotărârii CNSU numărul 33 din 2 iulie s-a ţinut cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricţia temporară asupra călătoriilor neesenţiale către UE, dar şi de recomandările formulate prin Hotărârea nr. 20 din 01.07.2020, a Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României”, menţionează GCS.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *