NOTE DE INTERES înainte de întâlnirea istorică Joe Biden – Vladimir Putin

Înainte de întâlnirea între președintele SUA, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, înainte de a afla concluziile acestei reuniuni de forță, să punem deoparte câteva note de reținut, care să dezvăluie câteva piese din acest joc de puzzle greu de așezat.

 

  1. Joe Biden încearcă, în fapt, să așeze un cvasiechilibru (măcar pe termen scurt) al relației SUA-Rusia, astfel încât să se poată concentra pe bătălia economică și informațională cu China.

 

  1. Joe Biden ar visa inclusiv, precum Henry Kissinger, o uniune (imposibilă în contextual actual) SUA-Rusia împotriva Chinei!

 

  1. Necazul Lui Joe Biden este că și în SUA există opinii contradictorii legate de încercarea lui de a stabili un soi de punte „no combat” cu Vladimir Putin, efortul fiind considerat inutil și jenant pentru americani.

 

  1. Biden a cedat presiunii germane privind gazoductul Nord Stream avantajând astfel Rusia și punând presiune pe țările din Europa Centrală și zona baltică. De pe ce poziție vine Putin la întâlnire, judecând în acest context?

 

  1. Analiști precum Mark Galéotti susțin că întâlnirea de la Geneva este, în fapt, o victorie a lui Putin: până la urmă, Biden se întâlnește cu un lider politic pe care l-a făcut „ucigaș”… Putin rămâne, astfel, un „cel-fără-care-nu-se-poate” al politicii americane.

 

Vom reveni cu o analiză extinsă după ce concluziile întâlnirii de la Geneva vor fi făcute publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *