Novartis şi Pfizer vor dezvolta tratamente pentru boala ficatului gras

Novartis şi Pfizer se asociază pentru dezvoltarea unor tratamente pentru boala ficatului gras, despre care multe companii consideră că poate deveni o piaţă extrem de profitabilă, întrucât are legătură cu obezitatea şi diabetul zaharat, transmite Reuters.

Producătorii farmaceutici elveţian şi american au anunţat luni că vor colabora pentru dezvoltarea unor terapii combinate cu medicamente la care au lucrat separat pentru tratarea steatozei hepatice nonalcoolice (ficatul gras).

Boala progresivă a ficatului gras, fără tratamente aprobate, este pe cale să devină până în 2020 principala cauză a transplanturilor de ficat.

Această afecţiune, care este asociată cu obezitatea şi diabetul, devine un motiv major de îngrijorare la nivel mondial, în special în rândul populaţiilor cu diete grase. Dacă nu este ţinută sub control, această boală poate provoca ciroze avansate şi insuficienţă hepatică.

Producători de medicamente precum Pfizer, Novartis, Gilead Sciences şi Allergan consideră că piaţa medicamentelor pentru boala ficatului gras, care poate valora, potrivit unor estimări, 20-35 de miliarde de dolari, poate fi o sursă de dezvoltare viitoare.

În timp ce studiile au arătat că exerciţiile fizice şi schimbarea dietei pot fi principalul mijloc de apărare faţă de această boală, Eric Hughes, care conduce programul de dezvoltare în domeniul heptologiei al Novartis, consideră că este nevoie de opţiuni farmaceutice.

”Ca medic, am spus tuturor despre exerciţii şi modificarea stilului de viaţă şi a dietelor. Şi am avut noroc dacă 5% dintre pacienţi m-au ascultat”, a spus Hughes.

”Este o epidemie în rândul a 38 de milioane de oameni în Statele Unite şi pentru a-i trata pe toţi aceşti oameni care au o boală avansată este nevoie de terapie”, a adăugat Hughes.

Cele două companii vor testa medicamentul tropifexor al Novartis în diverse combinaţii cu trei medicamente experimentale ale Pfizer, pentru a ataca diferitele aspecte ale bolii ficatului gras, a spus Morris Birnbaum, director ştiinţific  pentru medicină internă al Pfizer.

”Mai întâi apare grăsimea în ficat, apoi, din motive care nu sunt înţelese de nimeni, grăsimea provoacă o reacţie inflamatorie..şi în ultimul rând apare ciroza şi fibroza ficatului. Terapia combinată va ţinti toate cele trei stadii ale bolii”, a explicat Birnbaum.

Medicamentele Pfizer tratează steatoza, respectiv acumularea grăsimii în ficat. Tratamentul Novartis combate inflamaţia şi ciroza.

Colaborarea celor două companii nu este exclusivă, parteneriatul convenit în 2017 de Novartis cu Allergan pentru testarea tropifexor în combinaţie cu un medicament al Allergan va continua, a spus Hughes.

viewscntnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *