Oficialii de la Bruxelles cer lămuriri suplimentare despre minele Lupeni și Lonea

Comisia Europeană cere noi lămuriri despre minele Lonea și Lupeni. Firma poloneză GIG, a transmis încă de acum două săptămâni Comisiei Europene raportul cu concluziile privind necesitatea menținerii minelor Lupeni și Lonea.

“A fost o discuție la Bruxelles cu GIG  (firma poloneză care a întocmit un nou raport-n.r.). Comisia Europeană a mai solicitat niște lămuriri suplimentare pe marginea acelui raport. Urmează un nou set de întrebări. Polonezii au arătat care sunt motivele pentru care este necesară continuarea activității celor două unități miniere. GIG a arătat că activitatea nu se poate desfășura altfel. Concluzia a fost că trebuie să se pună de acord pe legislație”, a declarat Darius Câmpean, președintele SIndicatului Muntele.

Studiul a fost realizat de experţii institutului polonez Glowny Instytut Gornictwa (GIG) şi a fost dat publicităţii în februarie 2019, concluziile acestuia arătând că închiderea imediată a minelor Lonea şi Lupeni este nesigură.

„Din sinteza concluziilor prezentate de experţii polonezi în cadrul şedinţei Consiliului Tehnico – Economic, s-a desprins necesitatea imperativă a extragerii rezervelor de cărbune deschise precum şi a celor pregătite, aflate în zona de influenţă a riscurilor, de la cele două exploatări miniere aflate în program de închidere, atrăgându-se în mod specific atenţia că fenomenele de acumulare a gazului cu consecinţa autoaprinderii şi a exploziilor se manifestă într-un ritm alert, datorită naturii zăcământului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului”, arăta comunicatul CEH.

Minele Lonea şi Lupeni ar fi trebuit să intre, de la 1 ianuarie 2019, în procedură de închidere, cu oprirea activităţii de extracţie a cărbunelui. Activitatea de exploatare a huilei la minele Lonea şi Lupeni a continuat, însă, şi în acest an, dar fără acordarea ajutorului de închidere pentru cantitatea de cărbune extrasă, situaţie în care se respectă prevederile din Decizia 2010/787/UE a Comisiei Europene, a anunţat, la începutul lunii ianuarie, conducerea CEH.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *