OMS a denumit Omicron noua variantă a Covid depistată în Africa

Noua variantă B.1.1.529 a Covid, depistată pentru prima dată în Africa, a fost clasată vineri drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi numită „Omicron”, scrie Le Figaro.

„Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (…). Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a indicat grupul de experţi desemnaţi de OMS să urmărească evoluţia Covid-19.

Potrivit Grupului consultativ tehnic privind evoluţia virusului, prima infecţie confirmată cunoscută de Omicron provine dintr-o probă recoltată pe 9 noiembrie. În aceste ultime săptămâni, infecţiile în Africa de Sud au crescut mult şi au coincis cu depistarea noii variante. A fost apoi depistată şi în Israel la o persoană revenită din Malawi, Botswana, în Belgia şi la Hong Kong.

„Înţelegem că oamenii sunt îngrijoraţi. Lucrul bun este că avem sisteme de supraveghere în lumea întreagă pentru a depista aceste variante foarte rapid”, a subliniat Maria Van Kerkhove, responsabila cu gestionarea epidemiei de Covid-19 la OMS, care a făcut apel la populaţie să reducă expunerea, respectând în special gesturile-barieră şi să se vaccineze.

Până acum nicio nouă variantă nu a provocat atât de multă îngrijorare în lume după Delta.

Pentru a facilita dezbaterile publice despre variante, OMS le denumeşte cu literele alfabetului grecesc (alpha, beta, gamma, delta…), mai accesibil publicului care nu are cunoştinţe ştiinţifice şi care permite evitarea stigmatizării ţării unde varianta respectivă a fost descoperită.

Conform grupului de experţi ai OMS, datele preliminare sugerează că există „un risc crescut de reinfectare” cu Omicron, în raport cu alte variante îngrijorătoare. Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 care este responsabil de Covid-19, au mutaţii cu timpul.Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau deloc asupra proprietăţilor virusului.

Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile unui virus şi pot afecta, de exemplu, răspândirea, severitatea bolii pe care o provoacă sau eficacitatea vaccinurilor şi a medicamentelor.

Potrivit OMS, o variantă a SARS-CoV-2 este considerată îngrijorătoare atunci când este asociată uneia sau mai multor schimbări, precum creşterea transmisibilităţii sau virulenţei, scăderea eficacităţii măsurilor de sănătate publică şi socială sau a instrumentelor de diagnosticare, a vaccinurilor şi a tratamentelor disponibile. Până în prezent existau patru alte variante îngrijorătoare: Delta, ce reprezintă aproape totalitatea cazurilor secvenţiate în lume, Alpha, Beta şi Gamma.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.