Ordine în Parâng

Gata cu haosul din Parâng. Comisia înființată, în vara acestui an, și-a stabilit nouă puncte principale care trebuie avute în vedere pentru stațiunea montană. După ce au analizat situația din stațiunea montană, membrii comisiei au venit cu o serie de măsuri care au fost lansate în dezbatere publică. Nouă astfel de măsuri sunt incluse în documentul care poate fi studiat și dezbătut la Primăria Petroșani.

Primul punct se referă la păstrarea ordinii și a curățeniei în zona stațiunii montane. În acest sens, una din problemele stringente ale stațiunii face referire și la dejecții. Astfel, proprietarii de cabane vor avea o serie de reguli pe care vor trebui să le aplice, iar termenul de conformare a fost stabilit pentru data de 1 septembrie a anului viitor.

“Persoanele fizice și juridice din zona stațiunii turistice Rusu – Parâng vor fi somate, pentru respectarea protecției mediului și în legătură cu deversările reziduurilor menajere, a apelor uzate și fecaloid menajere, ca până la data de 01.09.2019 (termen limită), să realizeze individual sau în asociere, pe bază de proiecte, dotarea cu fose septice, ministații de epurare cu vidanjare, stații de epurare ERU fără vidanjare, haznale vidanjabile betonate integral, contracte de vidanjare, contracte de concesiune pentru suprafețele unde s-a proiectat fosa septică, ministația de epurare sau haznaua. Persoanele fizice sau juridice din zona stațiunii turistice Rusu – Parâng, care au realizat aceste cerințe pentru respectarea protecției mediului, vor depune o documentație la Compartimentul Protecția Mediului din cadrul Primăriei Petroșani, de unde vor primi un aviz. Nerealizarea acestor cerințe până la data de 01.09.2019 constituie o încălcare a respectării legilor în vigoare și a legislației locale stabilite de Consiliul Local al municipiului Petroșani și se va sancționa, conform dispozițiilor în vigoare”, arată documentul lansat în dezbatere publică.

Pentru a urmări dacă măsurile au fost și implementate de cei din munte, comisia propune înființarea unui post de inspector de mediu.

“Având în vedere programul UAT Petroșani de dezvoltare a turismului, a evoluției legislației pentru protecția mediului, pentru un bun și constructiv dialog cu persoanele fizice și juridice implicate în turism și pentru o bună monitorizare și gestionare a protecției mediului în stațiunea turistică Rusu – Parâng, comisia pentru Parâng propune ocuparea prin concurs a unui post de inspector de mediu montan, responsabil în această zonă turistică, începând cu 01.01.2019, post ce va completa organigrama Compartimentului Protecția Mediului din cadrul Primăriei Petroșani”, mai arată documentul.

Cabanierii vor trebui să respecte și normele privind menținerea curățeniei în zona turistică. Cei care nu vor respecta prevederile vor putea fi sancționați, în baza reglementărilor în vigoare și a hotărârilor consiliului local.

Nici crescătorii de animale din zona Rusu – Parâng nu au scăpat de vigilența comisiei, care propune “UAT Petroșani ca prin personalul de specialitate din cadrul Primăriei, să se realizeze o informare a crescătorilor de animale din zona turistică Rusu-Parâng, privind condițiile și regulamentele de protecția mediului ce se impun pentru această activitate, iar în privința unui termen de finalizare se propune ca dată limită pentru intrarea în legalitate, 01.09.2020”.

Documentul se află în dezbatare publică și pot fi transmise sugestii până în data de 17 decembrie.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *