La 74 de ani a dat dovadă de vigilență

În data de 19.11.2018, la ora 12:30, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 74 de ani, din municipiul Deva, cu privire la faptul că, în data de 18.11.2018, în jurul orei 22:30, a fost apelat pe telefonul fix de un bărbat care s-a prezentat ca fiind chiar „fiul” său și care i-a relatat că are nevoie urgentă de bani, pentru că a lovit o persoană cu maşina pe care o conducea, pe trecerea de pietoni.

Dând dovadă de prezenţă de spirit, deveanul și-a contactat telefonic  fiul, care i-a explicat că aspectele relatate de apelantul necunoscut nu sunt adevărate, motiv pentru care a întrerupt orice comunicare ulterioară cu bărbatul necunoscut şi a sesizat, a doua zi, Poliţia.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă de înşelăciune şi efectuează cercetări în vederea identificării autorului.

Poliţiştii vă adresează următoarele recomandări preventive, cu privire la acest mod de operare, cunoscut ca „metoda accidentul”:

Dacă locuiți singur, nu permiteți accesul în locuința dumneavoastră persoanelor neinvitate sau pe care nu le cunoașteți, indiferent de pretextul invocat.

Dacă locuiți la bloc, folosiți interfonul ca barieră de siguranță pentru cine are acces în scară. Nu deschideți la interfon fără să întrebați cine e și fără să vă asigurați că știți cine sună.

Fiți reținuți în a dezvălui informații despre familie, copii, nepoți, banii pe care îi aveți în casă sau dacă ați vândut vreo proprietate recent.

În cazul în care o persoană vă apelează precipitat sau plângând la telefonul fix și pretinde că are nevoie de mulți bani din cauza unui grav accident de circulație, închideți imediat telefonul, sunați apoi copilul, ginerele, nora sau nepotul să vă asigurați că sunt în regulă și sunați direct la polițe, pentru a sesiza tentativa de înșelăciune.

 

Notă: Facem precizarea că, în cazurile prezentate, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Biroul de presă-IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.