Osemintele celor doi hunedoreni nu au fost descoperite

Cercetările desfășurate în Arad pentru identificarea osemintelor a 10 persoane care au fost condamnate și executate prin împușcare la 1 septembrie 1958 nu au avut niciun rezultat. Printre cele 10 persoane care se presupunea că au fost îngropate în acea groapă comună se presupunea că se află și două persoane din Valea Jiului.

“Intervenția arheologică s-a desfășurat în cursul zilelor de 8-9 mai și a constat în verificarea celor trei suprafețe indicate în raport. Pentru siguranță, fiecare cadru de posibilă groapă a fost încadrat într-un cadru de săpătură mult mai larg, pentru a putea avea o vizibilitate clară a diferențelor de sol în cazul prezenței gropii de înhumare. Lucrarea a fost executată mecanizat și a constat în decopertarea solului vegetal, răzuiri în straturi succesive și practicarea excavațiilor de profunzime până la atingerea unor adâncimi maxime de -1,30 metri în anumite locuri. Suprafața însumată a celor trei unități de săpătură executate a fost de 142,43 mp. Nicăieri în suprafețele verificate, care au înglobat amplasamentele indicate de cercetarea georadar, nu a fost sesizată prezența sau urmele gropii comune care adăpostește osemintele victimelor”, arată comunicatul IICCMER.

IICCMER a sesizat în prealabil Parchetul Militar Teritorial Timișoara în privința acestui caz, iar această instituție a statului a deschis un dosar de cercetare penală în cauză.

“Cercetările judiciare vor fi în măsură să poată pătrunde în multe din problemele necunoscute ale acestui caz, inaccesibile în prezent cercetării istorice. Descoperirea unor documente de arhivă sau chiar a unor martori în viață care au fost implicați în evenimente, ar putea conduce la obținerea unor noi informații care să permită localizarea mormântului comun. Pentru IICCMER, cazul rămâne în continuare deschis”, mai arată informarea.

Acţiunea a urmărit căutarea, deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti a 10 persoane, care au fost condamnate şi executate prin împuşcare la 1 septembrie 1958, între care  Tamás Imre (n. 7 sept. 1907, Iscroni, oraș Aninoasa, jud. Hunedoara) și Tamás Dezideriu (n. 16 mai 1901, Bărbătenii de Jos, oraș Lupeni, jud. Hunedoara.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *