(P) Congresul mondial al rutenilor – 2017

La sfârşitul săptămânii trecute (29 iunie-2 iulie 2017) a avut loc la Osijek (Croaţia) a XIV-a Reuniune a Congresului Mondial al Rutenilor. A fost un prilej de bucurie reîntâlnirea noastră, a rutenilor de pretutindeni. Ca de obicei, am reafirmat idealurile noastre de promovare a identităţii rutene în conformitate cu deviza lansată de Aleksander Duhnovici (1803-1865) corifeul mişcării paşoptiste a poporului nostru: ”Ja bîl, jesm i budu rusenom/Am fost, sunt şi voi rămâne rutean”.

În prima seară a fost organizată o expoziţie cu păpuşi îmbrăcate în portul popular rutean din fiecare ţară. Noi am prezentat costume specifice rutenilor din Bucovina, Maramureş şi Banat. Totodată, noi am realizat un volum şi o colecţie de farfurii decorate, dedicate activităţii Congresului Mondial al Rutenilor (1991-2015). Exponatele au fost admirate de cei prezenţi.

Deschiderea reuniunii a fost marcată de salutul autorităţilor statului croat. În mesajul său, Kolinda Grabar Kitarević, preşedintele Croaţiei, a menţionat că întâlnirea noastră de la Osijek se desfăşoară sub patronajul său, ceea ce a fost un fapt remarcabil pentru ruteni. Ne-a salutat şi Veliko Kajtazi, deputat pentru minorităţi în Parlamentul Croaţiei.  S-a menţionat, de asemenea, că majoritatea covârşitoare a rutenilor trăiesc în ţări membre ale Uniunii Europene, că aşteptăm momentul în care rutenii  din vechiul continent vor fi cu toţii cetăţeni europeni.

S-au prezentat rapoartele de activitate a preşedintelui Consiliului Mondial, ale fiecărei organizaţii membre a Congresului Mondial al Rutenilor, ale comisiilor de specialitate, al Forumului Mondial al Tineretului Rutean. Ele au fost aprobate cu o majoritate covârşitoare. Apoi s-au discutat modificările şi completările statutului Congresului Mondial al Rutenilor. După dezbateri marcate de un amplu dialog, cu păreri dferite, a fost adoptat cu majoritate de voturi, urmând să fie înregistrat în Republica Slovacia, unde este sediul central al Congresului Mondial al Rutenilor. La final a fost ales Consiliul Mondial al Rutenilor, organ executiv al Congresului între reuniunile acestuia, în care sunt reprezentaţi rutenii din: America de Nord (SUA şi Canada), Cehia, Croaţia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Preşedinte al Consiliului Mondial al Rutenilor a fost reales Stepan Leavinec (Ungaria). Ivan Petreţchi (România) a fost reales preşedinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor. Svetlana Mureşan (România)  a fost realeasă preşedinte al Forumului Mondial al Tineretului Rutean.

Manifestarea s-a încheiat cu un spectacol folcloric rutean. Tinerii artişti din România au format ad-hoc cu tineri din Croaţia şi Ucraina o formaţie vocal instrumentală comună, ceea ce a adus un farmec aparte spectacolului.

Preşedinte/deputat al UCRR

Iulius Firczak

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *