Patrimoniul natural din Geoparcul Dinozaurilor, model de studiu pentru specialiști în arii protejate din 6 țări

Hațeg, 12.03.2018 – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București a fost gazda evenimentului organizat cu ocazia celei de-a cincea întâlniri regionale  din cadrul  proiectului Interreg IMPACT –  Modele Inovatoare pentru Arii Protejate: Schimb şi Transfer.

35 de participanți din Spania, Franța, Germania, Italia, Lituania și România au venit în Geoparc pentru a participa la conferința internațională intitulată „Comunicarea şi conştientizarea rolului ariilor protejate în conservarea patrimoniului natural”. Conferința a fost un bun prilej pentru realizarea unui schimb de experiență între partenerii din cadrul proiectului și reprezentanți ai grupurilor țintă. În cadrul prezentărilor susținute de specialiștii prezenți, Ambasadorii Geoparcului au avut și ei propria sesiune de prezentare, în limba engleză, a activităților pe care le desfășoară în Geoparc. Tinerii ambasadori au încântat audiența prin dezinvoltură și implicarea de care dau dovadă în ceea ce fac.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO a fost selectat ca exemplu de bune practici (stakeholder) în cadrul proiectului de către partenerul din România – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Turism, organizatorul evenimentului.

Bunele practici oferite de Geoparc partenerilor internaționali sunt legate de managementul și conștientizarea ariilor protejate prin voluntariat și educație. Concret, Geoparcul este un model pentru strategia de interpretare – Casele Geoparcului, programul de voluntariat Voluntari pentru Geoparc și Ambasadorii Geoparcului precum și pentru activitățile educaționale inovatoare desfășurate în cadrul rețelei EduGeoparc.

”Acest proiect constă în schimbul de experiență între parteneri prin intermediul vizitelor de studiu, a schimbului și transferului de bune practici. Fiecare partener implică acele organizații sau persoane din țara sa care pot fi un astfel de exemplu (stakeholder). În cazul nostru, Geoparcul este un stakeholder important pentru că s-a implicat benevol în proiect și sperăm că prin acest proiect vom aduce cât mai mulți turiști în zonă și în județul Hunedoara”, afirmă Cristina Lixăndroiu, manager de proiect și cercetător științific la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism din București.

Două dintre cele trei zile ale evenimentului au fost dedicate vizitelor în teren. Participanții  au vizitat Casele Geoparcului și Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat. De asemenea, ei au avut posibilitatea de a lua contact cu gastronomia locală, în cadrul unei sesiuni de degustare de produse locale organizată cu sprijinul Asociației Femeilor din Sântămăria Orlea.

 

Cei mai mulți dintre participanți nu erau familiarizați cu conceptul de geoparc așa că s-au declarat entuziasmați de experiența trăită în România.

”Este prima dată când sunt într-un geoparc. Sunt de-a dreptul uimită nu pentru că sunt într-un geoparc sau pentru că sunt într-un teritoriu UNESCO, ci pentru că nu am mai întâlnit nicăieri ceea ce voi ați făcut cu mâinile, mintea și inima. Nu mă așteptam să găsesc, în teren, un astfel de exemplu în care o echipă mică, alături de tineri implicați pot construi un mixt de povești, știință, artă și dragoste”, apreciază Aisté Jurkiené,  EUCC Project coordinator, EUCC Baltic Office, Lituania.

La evenimentul desfășurat în perioada 6 – 8 martie au participat partenerii din cadrul proiectului, reprezentanți ai Ministerului Turismului, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, ai Universității din București (administratorul statutului UNESCO pentru Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului), Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, reprezentanți ai unor administrații de arii naturale protejate și reprezentanți ai unor asociații turistice și de mediu din zona pilot.

Parteneriatul proiectului este format din 6 instituţii din Spania, Franța, Lituania, Italia, Germania și România. Din România, partener în cadrul proiectului este Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism. Proiectul este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul de Cooperare Interregională INTERREG EUROPE şi cofinanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, derularea lui fiind programată în perioada 2017 – 2021. Detalii suplimentare pot fi obținute accesând pagina web a proiectului IMPACT: https://www.interregeurope.eu/impact

Acesta este cel de al doilea eveniment internațional, desfășurat în cadrul programului european INTERREG și găzduit de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. În perioada 11 – 15 februarie, 25 de specialiști din 8 țări europene, parteneri în proiectul Interreg Danube GeoTour au venit la Hațeg interesați să descopere cele mai bune soluții pentru ”Valorizarea patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcuri din regiunea Dunării”.

Proiectul internațional Interreg Danube GeoTour a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija, și reunește parteneri din 11 țări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Serbia, Finlanda, Portugalia și Franța) reprezentând geoparcuri UNESCO și geoparcuri aspirante, parcuri naturale și universități din țările dunărene dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. Proiectul Danube Geotour se derulează in intervalul ianuarie 2017 – iunie 2019 și este sprijinit de Rețeaua Globală a Geoparcurilor.

Proiectul beneficiază de co-finanțare (ERDF, IPA) prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme). Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe: www.interreg-danube.eu/danube-geotour și http://www.hateggeoparc.ro/proiecte-si-programe/proiectul-danube-geotour/

   Adina POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *