Paznicii amenințați de hoți

Hoții nu au limite. Paznicii unităților miniere sunt amenințați de hoții care fac legea. Amenințările sunt la ordinea zilei, iar agenții de pază sunt legați de mâini și de picioare. Ba mai mult, când aceștia încearcă să își facă meseria sunt bătuți sau chiar amenințați.

Fier și lemne de la mina Lupeni

Hoții fură tot ce le cade în mână. Mina Lupeni a fost prădată în anul 2014, iar agentul de pază a fost amenințat, iar mai apoi bătut. Informațiile apar într-un dosar din anul 2017 care are ca obiect “redeschidere urmărire penală”.

“În data de 4.06.2014, persoana vătămată a intrat în serviciu la ora 7:oo, până la ora 19:oo, la postul nr.6. La acest post avea în pază : țarcul de materiale, gaterul, atelierul de tâmplărie (…). La aceeași dată, în jurul orei 18:25, în incinta Exploatării Miniere Lupeni a intrat inculpatul (…) însoțit de numiții (…) și (…), care s-au îndreptat în zona de depozitare a materialului feros, aflat în cadrul postului 6. Inculpatul a început să aleagă bucăți de fier. În acest timp, a venit aici persoana vătămată, care i-a spus inculpatului că nu are voie să ia fier, cerându-i să plece: Inculpatul i-a spus persoanei vătămate că are nevoie de bani și va lua fier. Persoana vătămată i-a cerut, din nou, să părăsească incinta unității și să nu ia fier. Atunci, inculpatul a mers la persoana vătămată și i-a aplicat două palme peste față, înjurând-o și amenințând-o, aplicându-i încă o dată un pumn în față”, arată instanța.

În acest caz, agentul de pază a avut nevoie de îngrijiri medicale, acesta prezentându-se la spital cu “leziuni care s-au putut produce prin lovire cu corp dur”.

La mina Livezeni, agenții de pază au ajuns să păzească hoții

Mina Livezeni, tot parte a Complexului Energetic Hunedoara, a fost călcată de hoți. De data aceasta de cărbune. Agenții de pază au demisionat din cauza amenințărilor.

Un agent de pază “a surprins un grup de 5-6 tineri, dintre aceștia recunoscându-i fără dubii (…) încercând să sustragă cărbuni”. La solicitarea acestuia de a părăsi incinta, unul dintre hoți l-a amenințat cu acte de violență, “inducându-i o stare de temere și a pus pe unul dintre celelalte persoane necunoscute să stea în jurul său, pentru a nu putea să-și anunțe șefii sau organele de poliție, timp în care aceștia au sustras în jur de 50 de saci de cărbune”, reține instanța.

Potrivit documentelor,  unul dintre hoții de cărbune “a urcat după persoana vătămată, iar când l-a ajuns din urmă i-a spus că dacă aude cumva că persoana vătămată a sunat la poliție, va ,,da de rău”, iar când persoana vătămată i-a reproșat că a venit după el ca să  îl amenințe, (…) i-a răspuns că el nu amenință ci recurge la fapte, iar dacă persoana vătămată vrea să aibă viață lungă ,,pe aici prin preparația asta” să-și vadă de ,,treabă””, mai reține instanța.

Sunt doar două din cazurile în care unitățile miniere cad pradă pe mâna tâlharilor, iar agenții de pază sunt agresați.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *