Personalul militar și din MAI vor primi sporuri salariale

Legea privind sporurile salariale pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, precum şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională cu acces la informaţii clasificate ca secret de stat intră în vigoare începând de joi.

„Personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, precum şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat beneficiază de un spor la salariul de bază/solda de funcţie de până la 25%, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite”, prevede un articol care completează Legea- cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Conform noului articol, „categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului se stabilesc în funcţie de locul de muncă şi certificatul/avizul de securitate deţinut, obţinut potrivit legii, precum şi de nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces”.

Propunerea legislativă de modificare a Legea- cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a aparţinut senatorului PSD Şerban Nicolae, deputatului PSD Mihai Weber şi deputatului ALDE Marius Gheorghe – Surgent.

Iniţiatorii afirmă, în expunerea de motive, că sporul pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate prevăzut în lege pentru personalul Consiliului Concurenţei, Oficiului Naţional penturu Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi Curţii de Conturi nu este meţionat şi în cazul „familiei ocupaţionale Apărare, ordine publică şi securitate naţională”, deşi instituţiile din Sistemul Naţional de Apărare emit şi gestionează informaţii clasificate secret de stat.

Proiectul a avut aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic şi Social, care a apreciat că nu se justifică acest spor, întrucât „confidenţialitatea şi păstrarea secretului de serviciu constituie obligaţie de serviciu”.

Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă, afirmând, în septembrie 2018, sub semnătura premierului Viorica Dăncilă, că aplicarea ei are ”un impact financiar semnificativ”.

viewscnt

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *