Peste 2000 de elevi din clasele a VIII-a vor participa la simularea probelor din cadrul evaluării naționale, în perioada 29-31 martie 2021

În scopul familiarizării elevilor clasei a VIII-a cu rigorile unei evaluări naționale, dar și pentru optimizarea rezultatelor obținute de aceștia la finalul studiilor gimnaziale, ministerul educației a aprobat organizarea simulării probelor din cadrul evaluării naționale, în anul școlar 2020-2021.

Conform OME nr. 3449/05.03.2021, probele scrise din cadrul simulării naționale se desfășoară în perioada 29 – 31 martie 2021, după cum urmează:
– 29 martie 2021, Limba şi literatura română – proba scrisă;
– 30 martie 2021, Matematică – proba scrisă;
– 31 martie 2021, Limba şi literatura maternă – proba scrisă;

În județul Hunedoara, simularea probelor scrise se organizează în 65 de unități de învățământ cu nivel gimnazial, pentru un număr de 2036 de elevi din clasa a VIII-a.

Datorită sistării furnizării agentului termic primar, implicit a apei calde de consum și a încălzirii în municipiul Deva, conform comunicatului societății Complexul Energetic Hunedoara SA, Sucursala Electrocentrale Deva-Termocentrala Mintia, nr. 1958/1/4.03.2021, au fost desemnate ca centre de examen pentru susținerea simulării probelor scrise ale examenelor naționale următoarele unități de învățământ:

  1. COLEGIUL NAȚIONAL „DECEBAL” DEVA, unde au fost arondați și elevii claselor a VIII-a de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ANDREI ȘAGUNA” DEVA și de la LICEUL TEHNOLOGIC „TRANSILVANIA” DEVA, (unitatea desemnată ca centru de simulare dispune de centrală termică proprie);
  2. COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC „REGINA MARIA” DEVA, unde au fost arondați și viitorii absolvenți de la LICEUL DE ARTE „SIGISMUND TODUȚĂ” DEVA (unitatea desemnată ca centru de simulare dispune de centrală termică proprie);
  3. LICEUL CU PROGRAM SPORTIV “CETATE” DEVA (unitatea a identificat un spațiu care dispune de instalație de climatizare);
  4. LICEUL TEHNOLOGIC ENERGETIC “DRAGOMIR HURMUZESCU” DEVA (unitatea a identificat un spațiu care dispune de instalație de climatizare);
  5. LICEUL TEORETIC „TEGLAS GABOR” DEVA (elevii vor susține probele scrise în clădirea Palatului Copiilor, care dispune de centrală termică proprie).

Conform art. 2, alin. (2) din OME 3499 din 16 martie 2021, în cele 8 unități de învățământ cu nivel gimnazial din Brad, Simeria și Petroșani, unde incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, se va organiza simularea evalării naționale cu prezență fizică pentru cei 440 de absolvenți ai clasei a VIII-a, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, dar nu mai târziu de 15 mai 2021. În aceste situații, subiectele pentru simulare vor fi elaborate la nivelul Inspectoratului școlar Județean Hunedoara.

Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în școli este permis până la ora 8:30, pe baza actului de identitate.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare din probele simulării evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori: cadrele didactice din unitatea de învățământ care au urmat sau urmează programul de formare a profesorilor evaluatori pentru examenele și concursurile naționale vor fi selectate cu prioritate pentru evaluarea lucrărilor.

Rezultatele obținute de elevi la simulările naționale vor fi afișate în 16 aprilie 2021. Acestea nu se contestă și nu vor fi făcute publice, dar vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La solicitarea scrisă a elevilor sau a părinților/tutorilor acestora, notele obținute de elevi la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

 

Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *