Planurile de închidere ale minei Lupeni nu pot fi actualizate din lipsă de ofertanți

194.500 de lei a alocat Complexul Energetic Hunedoara pentru servicii de proiectare pentru execuţie lucrări de închidere şi ecologizare – Etapa II – Secţiunea Suprafaţa – reabilitare şi recultivare (incinte, halde) pentru sucursala EM Lupeni. Numai că documentația nu poate fi actualizată din cauză că nu a fost depusă nicio ofertă.

„Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limita de depunere oferta nu au existat ofertanţi care au depus oferta”, arată motivul anulării.

Sunt prevăzute a fi demontate mai multe echipamente miniere de la Lupeni, și anume mașină de extracție de la puțul cu schip, mașină de extracție de la puțul Ștefan, colivii monoetajate pentru vagonete, molete de extracție, cabluri de extracție.

„Scopul achiziției îl reprezintă realizarea unei documentații de proiectare a lucrărilor de suprafață pentru Sucursala EM Lupeni, care să se încadreze în termenele și valorile autorizate de Comisia Europeană prin Decizia C(2018)1001 final și care să asigure forma și temeiul legal de încredințare, de execuție și de decontare a lucrărilor de închidere și ecologizare”, arată documentul. De altfel și de la suprafața minei Lupeni vor fi demontate mașinile unelte, respective strung, polizor, mașină de găurit, compresoare, pod rulant, șapte rezervoare de stocare a uleiurilor îngropate, ventilatoare, 45 de transformatoare și multe altele. Minele din Valea Jiului au fost închise începând cu anul 1995, fie din motive economice, fie din cauza epuizării resurselor. Un raport Bankwatch publicat în august 2021 despre situația cărbunelui în România, subliniază faptul că este și cel mai poluant combustibil pe care oamenii îl folosesc pentru a produce energie. Mina Lupeni a fost deschisă la 1900.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.