POIANA LUI NUNU. Barca roşie ia apă la bord

Socotelile de acasă, ale pesediștilor hunedoreni, nu prea bat cu cele din târg, de acolo de unde vin rezultate ale sondajelor, deloc încurajatoare, pentru barca cea roșie a timonierului Nistor.  Calculele personale ale deputatului, fost preşedinte de consiliu judeţean, revenit la deputăţie, se pare că se clatină din nou, bântuite de sondajul comandat chiar din interiorul bucătăriei ultimului judeţ roşu din Transilvania. Diferența dintre liberali și pesediști, practic, nu mai există, această situaţie obligând partidul roşilor la reflecţie şi la ajustare de strategie.
de Vladimir Brilinsky

Socoteala de acasă era extrem de clară, pliată pe cea naţională şi adaptată la nivelul judeţului. Liberalii trebuie să fie sprijiniţi să greşească, pe timpul pandemiei, încurcaţi în orice acţiune, menită să limiteze dezastrul şi loviţi prin cele mai mârşave modalităţi, cu sau fără motiv. Sau, mai simplu de înţeles, “să ne cumpărăm pop corn, și semințe de bostan, bilet în rândul unu,  să privim piesa de teatru și să huiduim. Batem din picioare și înjurăm, iar la sfârșit mototolim pungile și le aruncăm pe scenă, fluierând și scuipând cojile de semințe, într-o parte sau alta”. Liberalii vor greși iar populația îi va taxa.

Numai că, lucrurile nu au ieșit  cum și-a pliat Nistor strategia, pe nenorocirea apărută brusc în viața tuturor. Liberalii au jucat bine piesa. Greșelile, inerente unei astfel de situații, au fost puține și nesemnificative iar finalul, care se apropie, este unul cu mult mai multe plusuri decât minusuri. Ceea ce a atras după sine și o urcare în sondaje.

ÎNAINTE DE TOATE, SOCOTEALA ȘEFULUI

Pe palierul intern, spun sursele din interiorul partidului, tot mai slobode la gură, în ultimul timp, Nistor ar conduce în cursa pentru şefia consiliului, urmat îndeaproape de Kiszely, fostul prefect și de Ilie Toma, o remorcuță de sacrificiu în PSD, care visează, cai verzi pe pereţi. Individual, Laurențiu Nistor este cotat cu mult sub procentele unui partid care gâfâie tot mai greu, alergând umăr la umăr cu PNL-ul.

În luna martie, lucrurile păreau să se fi aşezat în privinţa candidaturii la şefia Consiliului Judeţean, scaunul fiind ţintit de Nistor.  Iată că acum, când cifrele sondajului rânjesc a pagubă, Nistor îl scoate, din nou, de la naftalină, pe rezervistul de serviciu Kiszely și este gata să-l împingă în bătălia cu Adrian David, care este, de mult, o certitudine. Toți cei care cunosc situația de fapt, ar putea admite că fostul prefect este folosit, în această conjunctură, ca un pătrunjel în zeamă. Dă gust, uneori foarte bun, dar nu este el carnea şi nici măcar ciolanul, care fac acea zeamă. Calculul lui Nistor este simplu și ar suna cam aşa: „Partidul e peste mine şi nu am garanţia că mă va putea sălta pe fotoliul de preşedinte. Mai bine îl împing pe Fabius în faţă, mă zbat cât vreau, cum vreau, cât mai pot şi dacă va pierde va fi pe limba lui, iar dacă va câştiga, va fi la fel de disciplinat ca şi Bobora, percutând la comenzile mele. Oricum, locul meu în fotografia succesului, de la miezul nopţii, va fi asigurat. La fel cum, datorită poziţiei pe care încă o mai am, îmi este asigurat locul 1 la Camera Deputaţilor” Astea sunt calculele lui, simple și oarecum logice în ceea ce-l privește.

 FIECARE PASĂRE PE LIMBA EI PIERE

Aşa pare să gândească aripa reformatoare a pesediştilor hunedoreni care în repetate rânduri a încercat să-l tragă, un pas în spate, pe Nistor. Atitudinile de frondă, mai mult sau mai puţin mascate, ale axei Răsmeriță-Bobouțanu-Cazacu sunt deja de notorietate. Vocea lor, care a clocotit de multe ori şi a dat pe dinafara cratiţei roşii, nu este una de neglijat, ea obligând aripa Nistor la a face concesii dintre cele mai dureroase.

În orice competiţie electorală internă, se înscriu, în mod normal, cei mai valoroşi oameni din partid. Iată, însă, că la momentul unui nou sondaj de opinie care se pritoceşte în laboratoarele pesediste, Răsmeriță şi Cazacu refuză să se înscrie în competiţie alături de Nistor şi Kiszely. Şi nu o fac de teamă, ci în semn clar de frondă împotriva atitudinii tot mai dictatoriale a şefului şi a staff-ului său. Amândoi, destupaţi la minte, ştiu că un scandal pe faţă ar şubrezi partidul şi ar rupe din propriile şanse electorale, la nivel local. Ei aleg, astfel, un pas în spate, cu mârâiala de rigoare, cu un ciolan-recompensă asigurat şi cu colţii pregătiţi pentru marea devorare care bate la uşă cam de mult timp.

GĂURILE DIN BARCĂ

Extrem de interesantă va fi situaţia în care Nistor, abandonând visul de a deveni cu acte vătaf al judeţului, se va înscrie în cursa electorală pentru parlamentare. Aici e de cumpărat pop-corn şi de privit un film palpitant. În noul context al alianţei PRO- PSD-ALDE, locurile eligibile devin, brusc, mai puţine.

Mircea Moloț, trecut cu arme şi bagaje în politica de stânga și gata să sacrifice orice, vrea locul doi la Cameră. Nistor care şi-a metamorfozat binecunoscuta ură viscerală împotriva lui Moloț, într-o iubire pe viaţă, va avea rezervat locul întâi. Natalia Intotero este de neconceput să rămână fără „coledzi” (mă înţelegi, neicuşorule). Mai vine Marica, cel care îşi va apăra cu dinţii locul cuvenit din alianţă. La coadă stă şi Toma, de care se apropie tot mai mult perspectiva de a intra în istorie, şi lista nu se încheie aici. Avem în vedere şi alţi muşterii care îşi vor pierde locul din administraţia locală şi vor da din coate să-şi găsească un alt loc, liniştit, cu verdeaţă, pentru păscut şi pentru tăiat frunze la câini. Candidaturile vor produce tensiuni, cu siguranţă, iar tensiunile vor găuri şi mai mult barca roşie, o barcă în derivă, condusă tot mai nesigur de către timonierul Nistor.

Despre liste, paradoxuri şi culise cu „dă-i şi luptă”, în curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *