Grupare specializată în fraude informatice şi spălare de bani, destructurată de DIICOT şi poliţiştii din România şi Italia

Poliţişti români, procurori DIICOT şi poliţişti din Genova (Italia) au desfăşurat o acţiune pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice şi spălare de bani, care ar fi postat oferte false pe mai multe site-uri. Prejudiciul cauzat este estimat la 1,6 milioane de euro. În acest caz au avut loc, marţi, percheziţii în Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud, patru persoane urmând să fie arestate preventiv, în baza unor mandate emise pe numele lor.

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate, împreună cu procurorii DIICOT din Vâlcea şi Bistriţa-Năsăud şi poliţiştii din cadrul Polizia Postale Genova, în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare italiene, au desfăşurat o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fraudă informatică şi spălare de bani.
Marţi, poliţiştii au făcut cinci percheziţii domiciliare în judeţele Vâlcea (4) şi Bistriţa-Năsăud (1) la domiciliile unor persoane bănuite de fraudă informatică şi spălare de bani. De asemenea, au fost puse în aplicare patru mandate europene de arestare.
Potrivit DIICOT, concomitent, în Italia, au fost făcute 12 percheziţii, în urma cărora 8 persoane au fost arestate preventiv.

„În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada iunie 2018 – aprilie 2019, 13 persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza oraşului Genova. Membrii acestuia au efectuat operaţiuni de deschidere de conturi bancare pe numele unor persoane nevoiaşe, care, în schimbul unor sume de bani, au pus la dispoziţie respectivele conturi, prin intermediul cărora gruparea efectua operaţiuni de transfer de sume de bani provenite din săvârşirea unor infracţiuni de fraude on line prin intermediul mai multor platforme, pe care postau diferite oferte false. Astfel, membrii grupării au reuşit să creeze un adevărat circuit financiar prin care transferau banii din conturile persoanelor vătămate, în conturile aşa numiţilor “money mules”, pentru ca mai apoi sumele să fie retrase şi împărţite între membrii grupului infracţional care le aduceau într-un final pe teritoriul României”, arată DIICOT.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.600.000 de euro.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 42.100 de lei, 8.200 de euro, 50 de grame de aur, 32 de telefoane mobile, 6 laptopuri, 8 tablete, 2 harduri externe, un card microSD, o colecţie numismatică şi mai multe documente.
Totodată, a fost pus sechestru asigurător pe un apartament şi un autoturism.
Patru persoane vor fi duse la sediul Poliţiei Judeţene Vâlcea, în vederea executării mandatelor de arestare preventivă emise pe numele lor.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *