Precizări despre ocrotirea temporară a copiilor din familii COVID

Autoritatea Naţionala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a transmis, marţi, că ocrotirea temporară a copiilor din familii COVID, prevăzută în legea privind carantina şi izolarea, nu poate fi dispusă dacă părintele desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă – prieten sau vecin. Măsura a funcţionat şi în starea de urgenţă, fiind puse la dispoziţia autorităţilor 611 locuri. Doar patru copii au avut nevoie de ocrotire temporară, în prezent aceştia fiind în familii.

Autoritatea Naţionala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii a transmis, marţi, precizări „în contextul informaţiilor inexacte vehiculate în spaţiul public cu privire la măsurile de sprijin destinate familiilor afectate de COVID-19 ai căror copii pot fi monitorizaţi, supravegheaţi sau îngrijiţi de către DGASPC în situaţii excepţionale”.

Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, cuprinde o prevedere în sprijinul familiilor, care din cauza stării de sănătate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se află în situaţia excepţională de a nu mai putea oferi îngrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioadă temporară.

CE ÎNSEAMNĂ OCROTIRE TEMPORARĂ

Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire şi supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistenţă socială.

CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARĂ

Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical şi DSP, cu acordul părintelui, în situaţia în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoştinţe.

ALTERNATIVĂ LA MĂSURA OCROTIRII TEMPORARE

Ocrotirea temporară nu pot fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă (prieten, cunoştinţă, vecin etc) pentru supravegherea şi îngrijirea copilului sau adultului dependent.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DREPTURILE PĂRINTEŞTI
Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti sau a drepturilor ocrotitorilor legali.

UNDE VOR FI ÎNGRIJIŢI ŞI SUPRAVEGHEAŢI COPIII SAU ADULŢII DEPENDENŢI

Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor oferi, în aceste situaţii excepţionale, servicii de îngrijire şi supraveghere în spaţii corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) şi personal specializat, în funcţie de vârsta şi de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere şi îngrijire.

Instituţia precizează că această măsură de ocrotire temporară a funcţionat şi pe parcursul stării de urgenţă, prin colaborarea cu DGASPC-urile din ţară, la recomandarea ANDPDCA.

DGASPC-urile au pus la dispoziţie 611 locuri pentru astfel de situaţii excepţionale şi au fost înregistrate 4 astfel de cazuri: 2 în judeţul Teleorman, 1 în judeţul Suceava şi 1 în judeţul Buzău.

În acest moment, toţi copii se află în familie, după ce acestea au depăşit cu bine perioada spitalizării.

„Această măsură de ocrotire instituită prin lege pentru a putea avea siguranţa acoperirii acestor nevoi excepţionale atât la copii, cât şi la adulţii aflaţi în situaţie de dependenţă faţă de familie este gândită tocmai pentru a veni în sprijinul familiilor, care se pot afla în aceste circumstanţe grele. Decizia părintelui/reprezentantului legal este suverană şi nimeni nu poate institui această măsură fără acordul acestuia. Ocrotirea temporară nu este altceva decât expresia preocupării noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar dacă aceste situaţii s-au dovedit a fi extrem de rare”, declară Mădălina Turza, preşedinte ANDPDCA.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *