Șlefuitorul de talente-Este premiantul de sâmbătă al campaniei „Premianții fără premii”

La următoarea ediție a campaniei „Premianții fără premii” vă invităm să cunoașteți un om care face parte din peisajul cultural al municipiului Deva de peste jumătate de secol. Fie că vorbim despre activitatea sa didactică din postura de profesor la Liceul „Sigismund Toduță”, fie că avem în vedere prezența sa pe scenele diferitelor festivaluri organizate în județ, Micola Francisc dovedește dragostea sa față de actul artistic și devotamentul pentru pregătirea elevilor în lupta lor de a face performanță în muzică.

Activitate cultural-artistică

– orchestrator,  instrumentist chitară – pianist jazz

– absolvent Conservatorul de muzică „George Dima” – Cluj-Napoca, actualmente profesor la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” – Deva

– activitatea  la catedră și nu numai se desfășoară de peste 50 de ani – 1968-2019

– clubul Sindicatelor – Deva (viitoarea Casă de Cultură) – 1968-1975 -, spectacole cu LIVIU OROS si Elis Ursu – formația de muzică ușoară a clubului

– clubul CFR Simeria – 1973 – Alexandru Jula – Teatrul de estradă Galați (Orăștie – 1973)

– înființare Casa de Cultură Deva – 1975-2017 – ansamblul folcloric „Getusa”, Stelele cetății (Brevis -Clubul Tineretului (UTC) – 1977-1989 – Gyuri Pascu, Gabriel Cotabiță, Mihai Pokorsky, Andrei Partos

– instrumentist în orchestra  Stele Cetății – 2016-2017 – dirijor: Viorel Gavrilă

– 2008 – Stelele Cetății – „Tempo” Deva – Conducător formație, ACOMPANIAMENT live. Acompaniamentul a fost asigurat de trupa Tempo Deva formată din elevi ai Liceului de Arte din Deva, după 20 de ani a fost primul festival cu acompaniament, juriu: Eugen Ungureanu, Florin Silviu Ursulescu, Adrian Ordeanu, Mihai Trăistariu, preşedintele juriului, compozitorul Viorel Gavrilă – dirijor Festivalul de muzică ușoară Mamaia

 

Activitate Formația „Tempo Deva”

Longevitate – 14 ani. Formația Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva a fost înființată în 2005, în componența ei intrând de-a lungul timpului elevi din generații diferite, genurile muzicale abordate fiind pop și rap. În toate manifestările a promovat interesele școlii în cadrul căreia pregătește tinerele talente. A susținut zeci de concerte pe multe scene cu ocazia diferitelor manifestări cultural-artistice: Serbările Cetății 2006 și 2007 – Deva, Stelele Cetății 2006 – Deva, Ziua Dacilor 2006 – Orastie, Costești-2007, Balul liceelor – 2007, John’s club Deva – 2007, Bobo club Deva – 2006, inaugararea ștrandului Deva – 2007, Zilele orașului Hațeg – 2008, Zilele Devei și Târguri de iarnă – Deva în perioada  2014-2017, Noaptea muzeelor 2013, 2018, Zilele municipiului Hunedoara – 2013, colaborări la Radio Big FM.  Cel mai recent concert public a fost la „Noaptea muzeelor 2018”.

Pentru întreaga sa activitate am ales, acum înainte de a spune la revedere catedrei, să vă invităm să-l cunoașteți pe acest om. Sâmbătă, 23 Martie 2019, ora 11.00, profesorul Micola Francisc vine în piața Victoriei pentru a se întâlni cu noi. Haideți să-i mulțumim pentru o viață întreagă dedicată catedrei și artei muzicale.

 

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

 

DEVA, 20 MARTIE 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.