Premierul, despre stocurile de măști: Va trebui ca până în 15 mai să producem cantităţi semnificative

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că, până în 15 mai, trebuie realizate stocuri importante de măşti chirurgicale, având în vedere obligativitatea purtării acestora în spaţiile închise. ”Preocuparea noastră a fost să susţinem poducători români care să producă astfel de măşti”, a spus Orban, afirmând că va creşte foarte mult consumul zilnic al acestora. În plus, premierul a anunţat că preţul măştilor ar putea fi plafonat.

Ludovic Orban a fost întrebat, joi, dacă România este pregătită cu stocuri de măşti, având în vedere că purtarea acestora devine obligatorie din 15 mai şi a spus. ”Cu siguranţă am discutat această chstiune de aproximativ o săptămână. Purtarea măştii în spaţii închise este foarte utilă pentru că reduce posibilitatea de infectare.  Preocuparea noastră a fost să sunţinem poucători români care să producă astfel de măşti. Avem utilaje noi care au o capacitate să producă o cantitate însemnată . Vom încerca să asigurăm capaciatea deplină”.

Ludovic Orban a afirmat că se va gândi o formulă de distribuire a măştilor către persoanele care nu au venituri şi nu le pot cumpăra.

”Eu sper să creştem această capacitate. Va trebui ca până în 15 mai să producem cantităţi semnificative şi să cumpărăm de la producători interni”, a mai declarat Premierul, anunţând că Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale, iar stocul de măşti FFP 2 şi FFP 3 este de ordinul milioanelor.

Orban a mai spus că ”obligativitatea de a purta măşti va face un consum mare” care va trebui asigurat.

Întrebat dacă se ia în calcul plafonarea preţului la măşti, Orban a spus: ”Ne gândim şi la acest lucru”.

Întrebat când s-ar putea lua decizia, Orban a spus: ”Istoria economică, pentru cine a citit-o, spune că, atunci când s-au luat astfel de măsuri, dacă intervenţia pe piaţă a generat un preţ administrativ care nu are nicio legătură cu raportul ofertă-cerere s-a produs penurie, generarea de reţele de vânzare la negru care au lipsit mare majoritate a oamenilor de aceste produse. Cred că trebuie să asigurăm o ofertă la nivelul cererii şi acesta este obiectivul pe care îl avem: să producem în România cât mai mult și să reuşim să importăm ce nu putem produce”.

“În România se produc în momentul de față măști, în volume mari. Firma din grupul Taparo produce 350.000 de măști zilnic și în curând vor primi o nouă linie de producție pentru încă 150.000 de măști pe zi. A doua capacitate de producție este la Romarm – companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, unde avem 3 linii de producție automată, unde se fac 350.000 de măști pe zi. Astăzi a sosit pe aeroportul Otopeni și linia de producție pentru măști de tip FFP2. În paralel știu că sunt mulți producători români care au comandat echipamente să producă măști chirurgicale.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în transportul în comun, măsură valabilă până anul viitor.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *