Preşedinte nou la Tribunalul Hunedoara

Judecătoarea Mihaela-Aurelia Conta va conduce începând din această săptămână Tribunalul Hunedoara, una dintre cele mai importante instituţii din judeţ. Aceasta o înlocuieşte pe Mihaela Timişan, care a avut două mandate pe această funcţie.

Mihaela-Aurelia Conta are 48 de ani, este căsătorită şi are un copil de 11 ani. A intrat în magistratură în februarie 1998 şi a avansat treptat pe scara profesională. Din anul 2003, este la Tribunalul Hunedoara şi, între anii 2009-2018, a condus Secţia I civilă, apoi a devenit vicepreşedinte la Tribunalul Hunedoara. Noul preşedinte spune că îşi doreşte să crească încrederea opiniei publice în sistemul judiciar şi să deschidă căile de comunicare cu societatea civilă: „Ceea ce mi-am propus prin acest mandat este îmbunătăţirea relaţiei justiţiei cu omul de rând, creerea unui nou tip de relaţie prin deschiderea tuturor sferelor de comunicare, asigurarea unei mai bune transparenţe atât din interior, cât şi din exterior; îmbunătăţirea relaţiei cu mass media şi cu toate instituţiile publice implicate în înfăptuirea actului de justiţie. Scopul final este îmbunătăţirea actului de justiţie tocmai în interesul cetăţeanului de rând.”

O problemă serioasă pe care noul preşedinte va trebui să o gestioneze este găsirea unui sediu temporar şi mutarea instituţiei pe durata cât actualul sediu al Tribunalului Hunedoara şi Judecătoriei Deva va fi renovat: „Din aprilie sunt demarate formalităţile, Ministerul Justiţiei şi Curtea de Apel Alba Iulia ne-au acordat tot sprijinul necesar în vederea găsirii resurselor necesare şi identificării unui spaţiu care să corespundă exigenţelor unui sediu de instanţă. În acest moment, se află în derulare procedura de licitaţie publică în vederea accesării unui astfel de spaţiu şi încheierea contractului cu viitorul câştigător al licitaţiei. Acum se află încă în derulare proiectul pentru renovare. Constructorul nu a venit la faţa locului. Noi anticipăm că undeva, spre sfârşitul anului, este posibil să aibă loc efectiv mutarea sediului instanţei, proces care se va face etapizat”, explică noul preşedinte. Sunt mai multe locaţii avute în vedere – foste sedii de bănci, dar şi o clădire de pe şoseaua de centură a Devei-, dar încă nu a fost găsit un spaţiu corespunzător în municipiu. Noul sediu va trebui să fie suficient de întins pentru a găzdui cele două instanţe de la Deva, dar şi compartimentat potrivit pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată. În plus, trebuie să existe şi o parcare corespunzătoare. Construită în stil baroc, clădirea în care funcţionează în prezent Tribunalul Hunedoara şi Judecătoria Deva este monument istoric şi datează de la sfârşitul secolul 19.

Mihaela-Aurelia Conta a fost numită în funcţia de preşedinte al Tribunalului Hunedoara pentru un mandat de trei ani, începând cu data de 21.08.2020. Cu o zi înainte, în cadrul unei şedinţe a Secţiei pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, s-a validat rezultatul concursului organizat în perioada aprilie-iunie 2020. La Tribunalul Hunedoara, funcţia de preşedinte a devenit vacantă în 15 iulie 2020.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *