Președintele Iohannis a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, între 27 şi 31 ianuarie, pentru angajarea răspunderii Guvernului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară între 27 şi 31 ianuarie pentru angajarea răspunderii Guvernului. El a precizat că şi-a exprimat deja scepticismul în legătură cu şansele moţiunii de cenzură anunţate de opoziţie.

”Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi”, a afirmat preşedintele.

Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 şi 31 ianuarie.

În ceea ce priveşte şansele moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, preşedintele a declarat: ”Guvernul doreşte să îşi angajeze răspunderea, drept pentru care am convocat Parlamentul într-o sesiune. Dacă va trece moţiunea sau nu, şi eu mi-am exprimat deja scepticismul în această chestiune, vom vedea şi la momentul acela Guvernul va analiza situaţia şi va veni probabil cu o alternativă. Nu are rost să discutăm acum doar una din variante, iar cea principala care constă în angajarea şi trecerea prin Parlament să rămână nediscutată”.
Proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea a fost trimis luni la Parlament. Pe lângă introducerea prevederilor referitoare la modul de alegere a primarilor, Executivul impune condiţii pentru alegătorii care şi-au modificat reşedinţa cu mai puţin de 90 de zile înaintea scrutinului, dar şi pentru candidaţii din comunele care au mai puţin de 500 de locuitori. Argumentele Guvernului pentru proiect şi pentru necesitatea promovării prin angajarea răspunderii sunt nivelul ridicat de nemulţumire din societatea românească, susţinerea covârşitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, faptul că în tradiţia democratică a României condiţia majorităţii pentru alegerea primarilor reprezintă un element al patrimoniului electoral, dar şi timpul scurt rămas pentru pregătirea alegerilor.
Ca reacţie la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, PSD a început demersurile pentru depunerea moţiunii de cenzură, pentru care deja a anunţat că a strâns numărul semnăturilor necesare, dar mai ales pentru a asigura succesul moţiunii, respectiv adoptarea ei.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis,  proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *