Primele cadre medicale vaccinate în judeţul Hunedoara

Un medic şi o asistentă de pe secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva sunt primele cadre medicale vaccinate. Primele doze de vaccin au ajuns miercuri dimineaţă la sediul DSP din Deva şi au fost repartizate pe centre de vaccinare.

Prima doză de vaccin a fost administrată doctorului Silviu Roşu. Are 37 de ani, este medic primar ATI şi este unul dintre cei care s-au infectat cu noul coronavirus. Recunoaşte că virusul i-a schimbat viaţa. „Am decis să mă vaccinez. A fost o decizie care am luat-o pentru mine, pentru a mă întâlni cu bunica, cu mama, pentru a merge din nou copilul la şcoală liniştit. Vreau să ne luăm vieţile înapoi! Nu vom putea renunţa la echipamentele de protecţie, pentru că titlul de anticorpi creşte undeva la două săptămâni după prima inoculare şi va ajunge la nivel maxim la şapte-zece zile de la rapel, adică la a doua injectare. Reîntoarcerea la viaţa dinainte nu se poate face, din păcate, decât prin vaccinare. Mi-aş dori de la oameni un minim spirit civic. Din fericire, avem un vaccin.” Medicul povesteşte că se simte bine şi a decis să îşi facă vaccinul, nu înainte de a se informa bine. „Ne-am interesat, da. Până azi, din câte ştiu eu, sunt aproape două milioane de doze făcute doar în Europa fără nici un efect advers serios pe termen scurt. Pe termen lung, vedem. Este un vaccin ca oricare alt vaccin, intră în categoria produselor pharma ale căror efecte le vom vedea peste 15 ani. Să ne întâlnim sănătoşi atunci, să vedem dacă au avut efecte adverse, dar eu nu cred!”, declară dr. Silviu Roşu.

Alături de medicul anestezist a fost şi asistenta care, în luna martie, a îmbrăcat prima combinezonul şi a intrat la primul bolnav infectat cu COVID 19 ajuns în stare gravă pe ATI. De atunci, Rodica Coza a trecut prin multe momente cumplite. „Era prin 20 martie, când ne-a venit primul pacient COVID. Îmi amintesc că era ciudat, simţeam că murim cu toţii. E greu… Nu vă doriţi să fiţi acolo, să vedeţi bolnavii, cât de greu respiră. E foarte greu! Am avut momente când am plâns. Am avut cunoştinţe acolo printre pacienţii bolnavi.” Asistenta are 44 de ani şi a explicat de ce a decis să se vaccineze: „Vreau să-mi protejez familia. Eu lucrez în fiecare zi cu pacienţi COVID şi vreau să se termine odată cu această boală!”

Procedura durează circa zece minute. Pregătirea vaccinului anti COVID este mai complicată decât în cazul altor vaccinuri. Primul popas al persoanei este la triaj, apoi se completează un scurt chestionar, urmează un mic interviu cu medicul epidemiolog. „Procedura de vaccinare este una inedită în primul rând. E total nouă pentru noi, nu se compară cu celelalte proceduri. Mi se pare că este chiar ceva revoluţionar. Încercăm să ne adaptăm şi să facem lucrurile să meargă”, a declarat dr. Maria Mihaela Cordea, director de îngrijiri şi coordonator al Centrului de Vaccinare Deva. După vaccinarea propriu zisă, persoana merge în zona de post vaccinare pentru supraveghere.

Autororităţile judeţene spun că a fost mobilizare generală pentru aducerea în siguranţă a vaccinului anti COVID, spune prefectul Călin Marian: „Toată operaţiunea a început la ora şase dimineaţa, maşina frigorifică a Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara a ajuns la Timişoara, a preluat cele 975 de doze. Maşina a fost însoţită de un echipaj de la Jardarmi, a intrat în judeţ la ora 8. Vaccinul a ajuns la DSP de unde s-a făcut repartiţia pe fiecare spital în parte.”

Vaccinarea va începe azi, 30 decembrie, în întreg judeţul: „Judeţul Hunedoara a primit o tăviţă de 195 de flacoane, care înseamnă 975 de doze. S-au repartizat la toate spitalele, la centrele de vaccinare din judeţ. Ne-am fi dorit să pornească simultan vaccinarea, dar, din păcate, nu avem cum pentru că avem o singură maşină de frig cu care se face transportul – este în condiţii speciale, cu data logger inclus pentru monitorizarea temperaturii. Am început cu Deva şi Hunedoara, apoi vor fi distribuite şi către alte centre din judeţ. Peste tot se va incepe azi vaccinarea. Medicii de familie se pot înregistra singuri în platformă sau pot să apeleze la spitalele la care sunt arondaţi şi vor fi programaţi la spital.” In prima zi de vaccinare, la centrul din Deva amenajat la secţia Baia Sărată au fost programate circa 200 de cadre medicale.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *