Primul refugiu din materiale ecologice va fi în Masivul Godeanu

Construcţia va fi realizată din materiale ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător, în zona lacului Scărişoara, din Masivul Godeanu. Salvamontişti din Hunedoara şi Gorj, rangeri din două arii protejate, dar şi voluntari s-au implicat în ridicarea acestui adăpost la o altitudine de peste 2. 051 de metri.

Este vorba de un refugiu de supravieţuire, primul din Gorj şi singurul din Godeanu.

Salvamontiştii spun că această construcţie atipică va avea forma unei jumătăţi de sferă. Pe o structură din lemn vor fi montate panouri triunghiulare realizate dintr-un carton special, tratat pentru a rezista la intemperiile din munte, în combinaţie cu lână pentru izolaţia termică.

Este pentru prima dată când aceste materiale prietenoase cu mediul, produse de o firmă din România, sunt utilizate pentru un adăpost montan. „Vorbim acum de primul refugiu realizat din materiale prietenoase cu natura, construcţie care va fi ridicată la limita a două judeţe şi a două arii protejate.

Este primul refugiu de supravieţuire din Gorj şi primul din Masivul Godeanu.

Am ales locul pentru a mări şansa la supravieţuire a turiştilor aflaţi în zonă şi care au nevoie de adăpost.

Îi rugăm doar să respecte indicaţiile pe care le vor găsi pe tăbliţele interioare”, spune şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Refugiul va putea găzdui opt persoane.

Munca la această construcţie va dura câteva zile. 15 salvamontişti din judeţele Gorj şi Hunedoara, rangeri de la parcurile naţionale Retezat şi Domogled Valea Cernei, împreună cu mai mulţi voluntari vor munci din greu pentru ca acest refugiu să fie funcţional până luni. „Pe lângă salvamontişti şi rangeri, s-au oferit şi mulţi voluntari să ne ajute, voluntari care vin să facă ceva pentru iubitorii muntelui. Asta ne-a încântat! Cei care se vor adăposti acolo vor avea surpriza să găsească toate cele necesare pentru că am găsit un sponsor care ne va ajuta cu alimentele pe timp de iarnă”, spune Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj. Refugiul va avea loc de preparat şi servit masa, priciuri, loc de uscat hainele. Salvamontiştii spera ca de luni, 8 octombrie 2018, refugiul să fie funcţional. Locul va fi destinat turiştilor care urcă în Godeanu şi nu au unde să se adăpostească.

Realizarea acestei construcţii face parte din proiectul „Salvamont 100 România 1918-2018. Sărbătorim împreună”.

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *