Procedură unică în vestul ţării pentru diagnosticarea cancerului de plămân

Pneumologii Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara folosesc un dispozitiv performant pentru realizarea biopsiilor în timpul endoscopiilor bronşice, acesta permiţând realizarea unei criobiopsii, metodă prin care cancerul pulmonar poate fi diagnosticat mai uşor. Aparatul este prevăzut cu o sondă cu ajutorul căreia este îngheţat ţesutul pulmonar suspect, dintr-o anumită zonă, şi mai apoi extras. Dispozitivul foloseşte dioxid de azot care produce, la capătul fibrei, o scădere bruscă a temperaturii de până la -89 de grade Celsius.

Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, utilizarea procedurii de criobiopsie are mai multe avantaje.

 

„În primul rând, endoscopia bronşică cu criobiopsie este o metodă mai puţin puţin invazivă, bine tolerată, nedureroasă şi rapidă comparativ cu biopsia chirurgicală. Un alt avantaj este că această sondă specială, care este introdusă printr-un canal al bronhoscopului, poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă, chiar dacă aceasta este localizată în periferia plămânului, spre deosebire de pensele de biopsie care pot fi mult mai greu utilizate în aceste zone. Nu în ultimul rând, ţesutul pulmonar extras după îngheţare este mult mai mare decât cel obţinut prin biopsia cu pensă, putând ajunge chiar şi la diametere de 1 cm. Cu alte cuvinte, „piesa” este mult mai mare şi astfel randamentul diagnosticului este unul mai ridicat şi se pot efectua mai uşor markerii tumorali care ghidează tipul de terapie oncologică necesară”, a declarat dr. Emanuela Vaştag, medic pneumolog, coordonator al Compartimentului Endoscopie Bronşică la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

 

Dispozitivul ce realizează criobiopsia se foloseşte cel mai adesea în cazul pneumopatiei interstiţiale difuză.

 

„Criobiopsia se foloseşte cu succes în aceste pneumopatii interstiţiale difuze. În unele cazuri diagnosticarea şi clasificarea corectă a unei astfel de afecţiuni nu se poate face doar pe baza simptomelor, tomografiei computerizate şi a unor analize de laborator ci este necesară obţinerea unor biopsii din periferia plămânului. Şi atunci avem de ales între intervenţia chirurgicală clasică şi cea minim invazivă, prin îngheţarea ţesutului şi extragerea unor fragmente. Trebuie spus că dispozitivul poate fi folosit şi pentru crioterapie. De exemplu, în cazul tumorilor care s-au dezvoltat în interiorul unei bronşii, cu ajutorul acestui dispozitiv, putem realiza ceea ce se numeşte dezobstrucţie, adică eliberarea căilor aeriene de această masa tumorală, obstacol care împiedică o respiraţie normală. În acelaşi timp, prin crioterapie se poate face hemostază, adică se pot opri anumite sângerări”, a mai declarat Emanuela Vaştag.

 

Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara este Centru de Excelenţă în diagnosticarea cancerului pulmonar.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *