Programele din Tranziția Justă, deschise

Programul Tranziție Justă, a cărui arie eligibilă acoperă șase județe din România (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș), beneficiază de un buget de 2,53 miliarde de euro.

„Problema cu care se vor confrunta aceste județe este pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activități dominante în economia locală. Efectele adverse ale tranziției afectează în mai mare măsură categoriile vulnerabile, accentuând inegalitățile sociale și sărăcia extremă. Vă dau exemplu Hunedoara și Valea Jiului. Populația zonei este puternic afectată de declinul industriei miniere și expusă riscurilor din cauza unei dezvoltări economice scăzute ce nu permite atragerea de investitori. Mai mult, determină lipsa unei evoluții pozitive pe toate palierele importante care contribuie la calitatea vieții, în special educație, servicii medicale și asistență socială. Tocmai de aceea, investițiile finanțate prin program urmăresc diversificarea economică din punct de vedere al mediului, în special a sectorului antreprenorial productiv mic și mijlociu, pentru creșterea competitivității și capacității economiilor locale afectate de a genera locuri de muncă durabile, sigure și cu un nivel de salarizare atractiv. Finanțarea acordată prin PTJ reprezintă un nou start spre dezvoltare economică și modernizare, mai ales în condițiile în care investițiile vor fi completate prin alte programe operaționale aferente perioadei 2021 – 2027 și prin PNRR”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Categoriile de beneficiari eligibili care vor putea depune cereri de finanțare sunt întreprinderi noi și existente, inclusiv întreprinderi sociale; autorități din domeniul ocupării forței de muncă, furnizori publici și privați de formare profesională; organizații neguvernamentale; autorități locale; gospodării afectate de sărăcie energetică.

 

Monika BACIU

 

Un comentariu la „Programele din Tranziția Justă, deschise

  • 8 august 2023 la 14:51
    Permalink

    Programul Tranzitie Justa a fost lansat cu scopul de a oferi solutii durabile si la inaltimea asteptarilor beneficiarilor din cele 6 judete afectate. Acesta sustine o diversificare economica cu scopul de a-i incuraja pe oamenii din zona sa-si pastreze locurile de munca sau sa le diversifice, ceea ce va genera un viitor mai bun pentru zona respectiva si un mediu optim de tranzitie. Aceasta initiativa este foarte binevenita si, de aceea, incurajez pe toti cei interesati si eligibili sa ia in considerare acest program si sa profite de pe urma lui.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *