Radiografia unei campanii furtunoase

Sau despre frustrările din spatele campaniei electorale, dorința de dreptate și tinerii frumoși și liberi de la Cal

Sigur că în fiecare campanie electorală ni se servește  circ, pentru că nouă, românilor, ne place circul! Noi, devenii suntem norocoși – avem din nou campanie electorală, în urma vacantării postului de primar al cochetului orășel, în circumstanțe despre care am mai scris și asupra cărora azi nu vom reveni.

Așadar, partidele politice s-au grupat și au scos la bătaie tot ce au avut mai bun, după cum urmează:

După o curățenie drastică, PNL-ul a revenit la iubirile de început și a ales să-l arunce în luptă pe Florin Oancea, fost PNL-ist si fost viceprimar în perioada 2004 – 2010.  Având în vedere că e plin online-ul de prostaci care-l atacă pe diverse teme expirate din trecutul îndepărtat și pe lucruri care țin de viața și activitatea personală a dumnealui, aș dori să precizez că eu, una, prefer un primar a cărui activitate privată și decizii personale asumate au urmat cursul legal și care și-a plătit greșelile, atât din punct de vedere moral, cât și pecuniar.

Îl prefer pe el, în locul unui fost primar și actual aspirant la același fotoliu, trecut pe la vreo trei partide, toate la putere pe vremea când a devenit membru al lor și care, conform raportului Curții de Conturi a României, a băgat mâna până la cot și a prejudiciat administrația locală (adică și pe mine și pe dumneavoastră), cu niște mulți-mulți bani, dar care refuză să recunoască sau să acopere prejudiciul, pozând în victima mafiei… (aici e un moment în care putem râde fără limite de intensitate sau durata!).

Am să vorbesc în cele ce urmează și despre ceilalți candidați anunțați.

La PSD, după o vară cu lupte de gherilă, tranșee și cascadorii râsului pe alocuri, după un sondaj ipotetic despre care doar știm, dar pe care nu l-a văzut nimeni, s-a făcut lumină și opțiunea aleasă a fost, cum altfel, un outsider!

Asta după ce cei trei propuși de partid, membri vechi, au fost aruncați într-o luptă internă, spre deliciul trăgătorilor de sfori decidenți! Despre candidatul PSD, intrat în acest partid pe horn, că până și ușa din dos era închisă pentru el, se pot spune multe, dar n-aș vrea să-l fac mai popular decât este.

Las asta pe mâna celor 2-3 susținători in spațiul on-line ai lui Petru Mărginean, căci despre el vorbim, care nu prididesc sa arunce cu rahat în viețile private ale celorlalți candidați și familiilor lor, făcând din favoritul lor prin acest comportament, un eminent absolvent de premiul III. Sper doar ca în 6 noiembrie, domnul Mărginean să poată spune celebra exclamație „Mihaela, dragostea mea” acelor susținători care atentează azi în spațiul online la bunul simț cerut de apartenența la regnul uman. Dar spre deosebire de domnul Geoană care la rostirea celebrelor cuvinte, deși credea că a luat premiul I, era totuși ușor pe locul doi, deci fără coroniță, lui Petru Mărginean îi prevăd un meritat loc III, premiat cu „mai poftiți pe la noi, când vă mai invităm!

Și pentru că somnul rațiunii naște monștri (da, pentru prima dată în ultimele două decenii de politică, îl bănuiesc pe sforarul Nistor de lăcomie și deci de un vid de raționament logic în decizia impunerii candidaturii lui Petru Mărginean), așa s-a născut povestea „independentului” Marius Blendea, un tip simpatic, cu un potențial veritabil de-a termina cursa asta electorală pe locul al doilea!

Succesul „independentului” Marius Blendea este pe de o parte, rezultatul frustrărilor adunate pe bună dreptate de PSD-iștii care-și doreau un candidat din rândurile partidului, nu o vinitură oportunistă pe care n-o vor înghiți niciodată, și pe de altă parte, încununarea dorinței arzătoare a PNL-iștilor de a se face dreptate pentru Florin Oancea, care în 2012, deși pregătit de USL să-l înlocuiască pe Mircia Muntean la cârma urbei, a fost sărit din peisaj culmea, tot prin impunerea candidaturii lui Petru Mărginean la alegerile locale de la Deva, alegeri pe care le-a și câștigat. Câștigul a fost mai mult pentru primar, famiglia și prietenii acestuia, că pentru Deva și deveni…mai puțin!

Un alt independent, de data asta pe bune independent, este Velu Călușer, om pe care-l apreciez sincer și pentru care mă bucur că a reușit să adune semnăturile necesare înscrierii în cursă. Marea lui realizare în 6 noiembrie ar fi să aibă un număr de voturi egal cu jumătate din numărul de semnături adunate la dosarul de înscriere. Pentru tot ce obține peste acest număr, adică peste 500, Chapeau! Fără ironie, dar cu respect și realism!

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, aleg să-i aduc în discuție pe tinerii frumoși și liberi de la Cal, acești luptători anticorupție și pentru dreptate și adevăr, acești (în majoritate) „my way or no way„, unicii deținători ai adevărului suprem pe rețelele de socializare, care și-au unit forțele în sensul susținerii candidatului USR, Lucian Davidoni „Pic”.

Pe Pic îl știu de când aveam 12 ani…a fost mereu un spirit liber și bine-intenționat, motive pentru care l-am îndrăgit mereu. Aș vrea totuși să le spun tinerilor coagulați în jurul lui Pic, că Deva se rezumă la puțin mai mult decât zona Cal, că votanții majoritari sunt prin cartierele Micro 15, Dacia, Gojdu și Grigorescu, adică fix în zonele cu probleme. Altfel, „la Cal” totul e în regulă!

Am văzut în online o campanie agresivă a celor ce-l susțin pe candidatul USR, adică o practică împrumutată de la PSD, după umila mea părere și am găsit și explicația pentru asta, tot în online: o poză a echipei, în care poză ce să vezi?! Sunt mulți oameni care în urmă cu două-trei luni, adică pe vremea când Petru Mărginean era candidat independent, (în cele trei secunde de independență în care a pozat în victimă hăituită de „mafia gunoaielor din Primărie” cu care mafie, în calitate de primar, a semnat niște contracte de prestări la vremea respectivă), socializau pe paginile care-l susțineau pe independentul Mărginean de atunci, devenit PSD-istul Mărginean de azi, luându-i apărarea și militând pentru independența imaculată a domnului în discuție! Fără vreo aluzie am făcut această precizare, iar activitatea trecută a stimabililor susținători USR-iști în spațiul online, este verificabilă oricând. Mulțumim Mark! Mark Zuckenberg!

Așadar, cu un Circ du Soleil devean de mare calitate și rafinament, cum altfel, intrăm într-o campanie electorală la finalul căreia marele perdant va fi, alături de deveanul de rând care oricum nu câștigă niciodată, PSD-ul, cel care pentru prima dată în 28 de ani, ar fi avut o șansă reală la Deva, cu un candidat propriu.

Marele câștigător?! Radu Barb! Am încredere că în 5 noiembrie 2017 se va face dreptate!

(va urma)

 Monica FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.